Hlavní obsah

Češi jezdí ze zemí EU nejvíc metrem a tramvají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Čechům patří první příčka v zemích EU v používaní metra a tramvají. Naopak i když má ČR nejhustší síť železnic v EU, jezdí Češi oproti jiným obyvatelům EU méně vlakem. Nejčastějším dopravním prostředkem, který Češi využívají, je stejně jako v ostatních zemích EU, auto. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil statistický úřad EU Eurostat.

Článek

Podle údajů za rok 2003 ujel průměrný Čech v metru a tramvaji za rok 839,6 kilometru, zatímco průměr EU byl 159,2 kilometru. Na druhém místě jsou s velkým odstupem Rakušané s 347 kilometry.

Vlaky jsou nejoblíbenější ve Francii, kde v průměru jeden obyvatel ujel po železnici za rok 1 234 kilometrů. Česká republika je na 11. místě s 645,4 kilometru. Je pod evropským průměrem, který činí 766 kilometrů. ČR má přitom podle Eurostatu nejhustší železniční síť - 121,8 metru na kilometr čtvereční - před Belgií, Lucemburskem, Německem a Maďarskem.

V celé Evropské unii se však v osobní dopravě používají především auta. Průměrný Evropan ujel za rok v osobním automobilu 9795 kilometrů. Češi jsou na 16. příčce s 6723 kilometry. Na silnicích jsou rekordmani Lucemburčané s 13383 a Francouzi s 12386 kilometry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám