Hlavní obsah

Do Senátu kandiduje rekordní počet žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O 27 křesel v Senátu bude v letošních volbách bojovat rekordních 204 kandidátů, což je  o sedm více než při poslední obměně třetiny Senátu před dvěma lety. Letos také kandiduje nejvyšší počet žen. Je jich 40. Údaje o počtu kandidátů zveřejnil ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

První kolo senátních voleb se uskuteční společně s komunálními volbami 20. a 21. října.

Průměrný věk kandidátů se podle údajů ČSÚ mírně snížil pod hranici 54 let. Od roku 2000 při každých volbách zhruba o rok narůstal na předloňských 54,22 roku. Nejstarší kandidátkou je devětasedmdesátiletá předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková, která kandiduje za stranu Politika 21 na Litoměřicku. Nejmladší kandidáti jsou dva - chomutovská primátorka Ivana Řápková za ODS a podnikatel Ivan Tekel, který kandiduje za KSČM v obvodu České Budějovice. Je jim 40 let, což je pro kandidáty do Senátu spodní věková hranice.

Počet senátních kandidátů v uplynulých šesti letech vždy narůstal. V roce 2000 jich bylo 160, o dva roky později 168 a předloni 197. Zvyšoval se také počet žen na kandidátkách. V letech 2000 a 2002 jich bylo 26, předloni 37.

O jedno senátorské křeslo bude bojovat v průměru sedm až osm adeptů, zájem ale není ve všech regionech stejný. Největší výběr budou mít lidé v Praze 2 a 8, kde jde do voleb 12 kandidátů. Naopak na Svitavsku mají jen čtyři kandidáty.

O místa na radnicích je také rekordní zájem

O místa na radnicích usiluje v letošních volbách do obecních zastupitelstev 201 249 kandidátů, což je také rekordní počet. Je to o zhruba 8000 lidí více než v minulých volbách před čtyřmi lety. Počet zájemců o místa v zastupitelstvu se v uplynulých letech zvyšoval. V roce 1994 o místa na radnicích usilovalo v Česku zhruba 160 000 lidí, o čtyři roky později téměř o 21 000 více a v roce 2002 bylo téměř 193 000 kandidátů.

Průměrný věk letošních adeptů na místní zastupitele se zvýšil jen nepatrně na 45,47 roku. Nejstaršími kandidáty jsou tři čtyřiadevadesátiletí Pražané - Marta Berková za Stranu občanské sebeobrany, Blahoslav Čermák za Občany pro Prahu 7 a Bohdan Götz za Českou stranu národně socialistickou. Nejmladších kandidátů ve věku 18 let jsou desítky.

Údaje o komunálních kandidátech vypovídají o tom, že se do místní politiky hlásí stále více žen. Letos jich je 60 182, což představuje necelých 30 procent všech kandidátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Komunisté mohou bez obav do voleb

Krajský soud v Hradci Králové v pátek zamítl žalobu strany Volba pro město (VPM), která se domáhala toho, aby hradecký magistrát zrušil registraci kandidátky...

Výběr článků

Načítám