Hlavní obsah

Buzková jako ministryně naposledy přivítala školáky

Právo, Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V pondělí 4. září začal nový školní rok. Slavnostním projevem ho zahájila dosluhující ministryně školství Petra Buzková. Projev krátce po osmé hodině odvysílal Český rozhlas. Buzková v něm pozdravila zejména ty, kteří jsou ve škole poprvé jako žáci i jako učitelé. Osobně pak přivítala prvňáčky v Základní škole generála Františka Fajtla v pražských Letňanech.

Článek

"Loni v září jsem pokládala za naprosto jisté, že vás jako ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vítám rozhlasovým projevem naposled. Složitá politická situace ale způsobila, že k vám mluvím i na začátku školního roku 2006/2007," připomněla Buzková žákům důvody, proč je vítá do nového školního roku, přestože už odpoledne bude ministrem někdo jiný.

"Přiznávám, že zrovna tahle ministerská povinnost je docela milá," dodala odcházející ministryně.

Prezident stihne dvě školy

Prezident Václav Klaus pak zvolil hned dvě školy: navštíví Základní školu v Jesenici u Prahy a v Neveklově u Benešova. Manželka prezidenta Livia Klausová se zúčastnila zahájení školního roku v Soukromé mateřské, základní a střední škole Slunce ve Stochově na Kladensku.

"Návštěvu pana prezidenta pojímáme jako velkou čest. Po prohlídce školy a uvítání prvňáčků, kdy pan prezident symbolicky zahájí školní rok prvním zazvoněním, bude následovat beseda, které se zúčastní kromě oficiálních hostů také vybraní zástupci tříd z řad žáků," řekl Právu Robert Řehák, učitel základní školy v Jesenici u Prahy.

Žáků je opět méně

Do lavic základních škol zasedlo přibližně 881 200 žáků. To je o 35 400 žáků méně než loni. Tento trend by se ale pomalu mohl zmírňovat. Od loňského školního roku totiž mírně přibývá prvňáků. Těch do prvních ročníků letos nastoupí 93 200. Prvňáčci si na školu budou zvykat postupně, ve většině škol stráví v prvním týdnu jen pár hodin.

S úbytkem žáků souvisí i úbytek základních škol. Za posledních pět let poklesl jejich počet o 416 na současných 4474.

Děti se bojí šikany

První školní den je pro mnoho dětí i dnem ve znamení strachu. Na Lince bezpečí tak přibývá telefonátů.

"První nárůst jsme zaznamenali po polovině srpna, děti měly strach z opravných zkoušek. Nyní se obávají hlavně šikany. Bojí se, že se budou opakovat některé nepříjemné situace, které zažily před prázdninami," uvedla vedoucí linky Kateřina Lišková.

Některá města pořádají pro děti v prvních zářijových dnech zábavní programy. Rodiče, kteří se rozhodnou zpříjemnit dětem návrat do školy, mohou využít například nabídky pražské zoo, jež pořádá v první školní den Dětskou zoo-olympiádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Školní pomůcky pro prvňáčky

Rodiče, kteří mají budoucího prvňáčka, se na sklonku prázdnin často ocitají uprostřed horlivých příprav na začátek školního roku. A jelikož prvňáček toho...

Výběr článků

Načítám