Hlavní obsah

K soudu s Mlynářem nepřišli ti, kteří podali trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva muži, kteří podali trestní oznámení na bývalého ministra informatiky za US-DEU Vladimíra Mlynáře, měli v pondělí svědčit u pražského městského soudu. K líčení v procesu, který sami odstartovali, se ale ani bývalý zaměstnanec ministerstva informatiky Milan Novák ani politik Aleš Moravec nedostavili. Oba čelí trestnímu oznámení pro křivé obvinění a pomluvu, které na ně podalo ministerstvo informatiky.

Článek

Podle předsedkyně senátu Silvie Slepičkové se nepodařilo doručit jim předvolání k soudu. Místo výslechů svědků tak soudkyně předčítala listinné důkazy z trestního spisu. Mlynář čelí obvinění kvůli založení společnosti Testcom servis, které v říjnu 2003 svěřil provozování portálu veřejné správy.

Podle policie musel vědět, že je existence společnosti Testcom servis nelegální. Zákon totiž zakazuje příspěvkovým organizacím ministerstev zakládat soukromé společnosti. Mlynář se cítí nevinen a hájí se tím, že Testcom servis byl vždy výhradně ve vlastnictví státu, kterému tak nevznikla vůbec žádná škoda. 

Zároveň s exministrem čelí obžalobě i šéf společnosti Testcom a exředitel České televize Dušan Chmelíček a náměstek Testcomu Vít Novotný. Oba jsou obviněni kvůli tomu, že Testcom servis založili. Státu podle obžaloby způsobili škodu přes deset miliónů korun.

Zatímco Chmelíček s Novotným jsou stíháni za porušování povinností při správě cizího majetku a za zneužívání informací v obchodním styku, Mlynář se údajně dopustil pomoci ke zneužívání informací a zneužití pravomoci veřejného činitele. Všem hrozí dva roky až osm let vězení. Podle soudkyně ale mohou být jejich údajné skutky posuzovány i přísnějším paragrafem, pokud se prokáže, že se jich opravdu dopustili. Pak by všem hrozilo až dvanáctileté vězení.

Líčení tento týden potrvá u pražského městského soudu do středy. Pokračovat má i v říjnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie: Mlynář napomáhal trestnému činu

Policie ukončila vyšetřování exministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU). Stíhání začalo na jaře loňského roku kvůli založení společnosti Testcom servis....

Výběr článků

Načítám