Hlavní obsah

Kanada zatím se zrušením víz pro ČR nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi, kterým svitla naděje, že by mohli bez problémů cestovat do Kanady, si ještě musejí na zrušení vízové povinnosti do země javorového listu počkat. Informoval o tom mluvčí českého ministerstva zahraničí Richard Krpač.

Článek

V úterý kanadské velvyslanectví v Praze naznačilo, že Ottawa zruší víza pro jednu novou členskou zemi EU. Česko to ale není. "S ohledem na to, že Česká republika není tou zemí, se kterou Kanada vyjednává o odstranění vízového režimu, jsme o to více zvědavi na odůvodnění tohoto kroku," řekl mluvčí ministerstva Richard Krpač.

S Kanadou nemá v současnosti vízovou povinnost z nových zemí v EU Slovinsko a Malta. Vedle Čechů naopak potřebují víza na návštěvu Kanady Slováci, Poláci, Maďaři, Estonci, Lotyši, Litevci a Poláci. Objevily se spekulace, že by zemí, s níž Kanada vyjednává, mohlo být Polsko. Jiné neoficiální zdroje říkají, že to Polsko není. Víza požadují i Američané

Česká vláda dlouhodobě a zatím neúspěšně usiluje o zrušení víz, která vůči českým občanům uplatňuje Kanada a sousední USA. Američané a Kanaďané pro návštěvu Česka vízum nepotřebují. "Naším zájmem je odstranění vízového režimu v dohledné době," uvedl Krpač. Ministr zahraničí Cyril Svoboda dokonce letos hrozil zavedením českých víz pro Kanaďany. Čeští turisté před lety kanadská víza nepotřebovali, to se ovšem změnilo po vlně českých žadatelů o azyl za oceánem.

Kanadské úřady mají v plánu situaci s Čechy přezkoumat v příštím roce v souvislosti s rozšířením společného evropského prostoru, v němž nejsou mezi členskými státy hranice. V takzvaném schengenském systému by měli být i nováčci v EU včetně Čechů. Tato věc by měla být brána v úvahu, tvrdí kanadské diplomatické zdroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám