Hlavní obsah

Vody je málo, majitelé studní čekají na déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Ještě před pár týdny děsily republiku povodně, v současné době řada oblastí trpí nedostatkem vody. Netrápí to však ani tak zemědělce, jako obce a majitele studní. A  situaci výrazně nezmění ani první deště - po vyschlé půdě voda podle odborníků rychle odteče. Zemědělci se naopak obávají bouřkových lijáků a o větší množství vláhy už příliš nestojí.

Článek

"Teď už je na deště, které by pomohly zvýšit hmotnost obilí, pozdě. Bouřkové lijáky by byly spíš na škodu," uvedla předsedkyně středočeské agrární komory Dagmar Mocová.

Ve zcela jiné situaci jsou zemědělci z okolí Novosedel na Břeclavsku, kterým schnou desítky hektarů kukuřice. Škody jdou do miliónů korun. Právě jejich pole letos dvakrát zaplavila povodňová vlna.

"Kukuřice na výměře 220 hektarů je z osmdesáti až sta procent zničená," řekl Právu agronom střediska společnosti Agro Měřín v Drnholci na Břeclavsku Josef Novosad.

"Když opadla voda po první povodni a půda trochu vyschla, tak jsme ji pohnojili a oseli. Přišla další povodeň, voda všechno spláchla a půda zůstala jako zacementovaná. Ke kořenům kukuřice se nedostane kyslík a rostliny odcházejí," vysvětlil Novosad.

Vysychají studny

V řadě obcí vysychají studny. "Bydlíme na horním konci, kde už není ani kapka. Takže naložíme konve na vodu a dojedeme si pro ni do spodní části obce," řekla Právu Ludmila Krystyníková, obyvatelka Mladoňova, který je součástí obce Nový Malín v Olomouckém kraji. Nedostatek životadárné tekutiny pociťují také lidé z osady Václavov, která patří pod Zábřeh. "Jde o dlouholetý problém, který chceme letos vyřešit přivaděčem ze Svébohova," uvedl místostarosta Zábřeha Milan Kratochvíl (SN).

V Jindřichovicích na Sokolovsku stále platí upozornění, aby lidé šetřili vodou. "Týká se to například mytí aut, napouštění bazénů či kropení. Nejde však o zákaz, ale o výzvu k šetření," řekla Právu starostka Jindřichovic Anna Polívková (nez.).

Žízeň hasí cisterny

Do Lovčic na Klatovsku dopravuje pitnou vodu již třetí týden cisternami Vodospol s. r. o. Klatovy. Na problémech se podle Václava Petrů (nez.), starosty Plánice, pod jejíž správu obec spadá, může podílet kriticky suché léto, ale také nevhodné chování některých chalupářů, kteří vodou nešetří. Také na Ústecku musejí například do Dolních Zálezel či Němčí u Malečova nedaleko Ústí nad Labem zajíždět cisterny.

Jižní Čechy mají dostatečné zásoby

Na jihu Čech se díky tuhé zimě s nadměrným množstvím sněhu zatím zásadní problémy s nedostatkem pitné vody v hlavních zdrojích neobjevily. Šetřit ale musí lidé, kteří jsou závislí na vlastních studních. "Studně začínají pomalu vysychat, chtělo by to, aby pořádně zapršelo," informoval Právo starosta Chyšek na Písecku Miroslav Maksa (Sdružení nezávislých).

Dostatek vody má zejména pro kraj zcela klíčová Jihočeská vodárenská soustava, která dodává pitnou vodu do téměř všech částí Jihočeského kraje. "I při současné vyšší spotřebě vody jede jen na jednu třetinu kapacity. Jsme schopni dodat ještě dvakrát více vody než nyní," zdůraznil ředitel Jihočeské vodárenské společnosti (JVS) Antonín Princ.

Ani žádné místo v Jihomoravském kraji netrpí akutním nedostatkem pitné vody. Ale v některých obcích, využívajících jen povrchových zdrojů, začíná nervozita. Někde již zakázali zalévat zahrady vodou z veřejného vodovodu.

Problémy přetrvávají

Problémy s vodou přetrvávají zejména ve vyšších partiích Orlických hor, špatně je na tom obec Bartošovice. "Většina obce je napojena na vodovod. Čerpáme vodu z prameniště, která se ve vodárně upravuje. Nyní je v úpravně trvale snížený stav, což se často projevuje malým tlakem v rozvodech, " řekla Právu starostka Jana Řepová (KSČM). Pokud v dohledné době nezaprší, vydá obecní úřad opatření k omezení spotřeby vody, například při zalévání, nebo bude vydán zákaz napouštění bazénů.

Reklama

Výběr článků

Načítám