Hlavní obsah

V úterý se změní ceny léků, lékárny čekají zmatky

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od úterý 1. srpna začne platit nová léková vyhláška ministerstva zdravotnictví, která změní úhrady zdravotních pojišťoven za léky a zároveň společnou marži lékárníků a distributorů. Podle ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) by pacienti neměli doplácet víc než dosud. Lékárníci se ale obávají zmatků, protože prý nedostali vyhlášku včas a nestačili se na ni připravit.

Článek

"Pacient by neměl za léky doplácet víc než dosud," řekl Právu ministr Rath. "Mám od kategorizační lékové komise písemně zaručeno, že v každé z 300 lékových skupin je nejméně jeden lék plně hrazen ze zdravotního pojištění. Ve skutečnosti jich tam ale bude mnohem víc - asi čtvrtina, tedy 2000 z 8000 léků, kterými se běžně léčí," řekl ministr.

Obavy lékárníků

Lékárníci ale bijí na poplach. Jejich prezident Lubomír Chudoba tvrdí, že stále nevědí, jaké budou nové doplatky pacientů za léky, protože vyhlášku dostali pozdě.

"Nestačíme přecenit a pacienti musí počítat s tím, že v lékárnách budou zmatky. Na krabičce může být jiná cena, než jaký bude doplatek," řekl Chudoba. Podle něj lékárníci budou schopni až za měsíc říci, jak skutečně nová vyhláška dopadne na pacienty a zda doplatí za léky víc.

"Podle Ústavu zdravotnických informací stoupla od ledna spoluúčast pacientů o 14 %. Prakticky denně se v lékárnách setkáváme s pacienty, kterým se razantně zhoršil přístup k lékům," tvrdí viceprezidentka lékárnické komory a lékárnice Leona Štěpková.

Rath ale oponuje: "Každý pacient, pokud má lék s doplatkem, může být převeden na lék bez doplatku a neplatit tak nic."

Výrobci už zlevňují

Zmatek bude v srpnu v lékárnách i proto, že teprve koncem července výrobci léčiv pod tlakem nové vyhlášky upravují své ceny tak, aby se vešli do úhrad léků od zdravotních pojišťoven. Je to pro ně výhodné, protože pak mají pro své léky zajištěn odbyt.

Protože se snížením cen přicházejí ale až nyní, bude několik týdnů trvat, než se nová cena promítne do lékáren. Lékárníci tak budou doprodávat v srpnu léky, které mají na skladě, za staré ceny, a zároveň z nových dodávek léky za nové ceny. Cena medikamentů, resp. doplatek pacienta, se může výrazně lišit.

Některá specializovaná léčiva budou moci předepsat pacientům pouze lékaři určitých center, kde se léčba provádí. To se týká např. drahých léků pro onkologické pacienty. Až dosud některé z nich mohli ošetřující lékaři předepsat, nyní se tato pravomoc dává do rukou lékařů center.

Zároveň lékárníci už nemohou pacientům zaměnit lék za jiný se stejným složením jen od jiného výrobce. Doposud tato praxe byla běžná a týkala se zhruba deseti procent léků. Se záměnou souhlasili lékaři. Nyní lékárníci takovouto záměnu už provést nemohou a pacient bude muset třeba na daný lék do druhého dne počkat, než ho výrobce dodá.

Zároveň se ruší kategorie léků, které schvalovali revizní lékaři. "Jestliže pacienti přijdou s receptem od revizního lékaře, který byl vystaven před 1. srpnem, už mu takovýto lék na recept vydat nemůžeme," upozornil Chudoba.

Úspora dvě miliardy

Ministr zdravotnictví David Rath soudí, že zdravotní pojišťovny by v ročních nákladech měly z veřejného zdravotního pojištění uspořit za léky 2 miliardy korun a o tuto částku mohou lékaři předepsat svým pacientům více léků, aniž by překročili stanovený finanční limit. To oceňuje i prezident České lékařské komory Milan Kubek: "Je to dobrá zpráva jak pro pacienty, tak pro lékaře."

Dodává, že zatímco v roce 1993 jsme v ČR za léky utratili 14 miliard korun, tak v loňském roce již spotřeba překročila hranici 64 miliard. "Za léky tak utrácíme 29 % z celkových nákladů na zdravotnictví, což je mnohem více než ve vyspělých státech Evropy. Z původních patnácti členů EU překračuje útrata za léky hranici 20 % celkových nákladů pouze v Portugalsku, zatímco třeba Němci a Švédové investují do léků pouhých 12 % zdravotnických výdajů."

Julínek je proti

Možný nástupce Davida Ratha ve funkci ministra zdravotnictví senátor Tomáš Julínek (ODS) lékovou vyhlášku ostře kritizuje. Právu řekl, že pokud se stane ministrem, nastartuje "nový proces kategorizace léků, který povede ke zmírnění nejzávažnějších dopadů na pacienty". Rath jeho slova ale ostře odmítl s tím, že léky život zachraňující jsou vždy bez doplatku pacienta.

Ministr David Rath radí pacientům

  • Pokud užíváte lék s doplatkem, požádejte svého ošetřujícího lékaře, aby vám předepsal lék stejně účinný, ale bez doplatku.
  • Pokud nemůžete užívat takovýto lék bez doplatku, a to ze závažných zdravotních důvodů, měl by se váš lékař obrátit na revizního lékaře zdravotní pojišťovny. Ten i nadále může schválit, aby pacient dostal lék s doplatkem, na který ale nic sám osobně nepřiplatí. Bude se to týkat lidí sociálně slabších, především důchodců.

Reklama

Související články

Ministerstvo vydalo seznam léků bez příplatku

Na českém trhu je v současné chvíli téměř 2000 léků, které jsou plně hrazeny státem. Podle nynější vyhlášky, která platí od 1. dubna, tak mohou mít pacienti...

Loni každý spolykal léky za 6300 korun

Loni každý občas České republiky, včetně nemluvňat, spotřeboval v průměru 36 balení různých léků v hodnotě přes 6300 korun. Výdaje za léky loni v ČR dosáhly 64...

Rath podepsal spornou lékovou vyhlášku

Ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) podepsal ve středu lékovou vyhlášku, kvůli níž byl ve sporu s výrobci medikamentů i se svým možným nástupcem ve funkci,...

Výběr článků

Načítám