Hlavní obsah

Česko zasáhly bouřky, jedna se přehnala Karlovarskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od západu a jihu přicházejí v neděli do Česka bouřky. V pondělí by se mohly vyskytovat na Moravě a ve Slezsku. Přeháňky, které je doprovází, jsou však pouze lokální a krátkodobé a na panujícím suchu mnoho nezmění. Intenzivní bouřku zažili v neděli ráno lidé na Domažlicku, kde spadlo 40 milimetrů srážek. Další silná bouřka s přívalovými dešti se přehnala v neděli navečer nad Karlovarským krajem.

Článek

V Šindelové na Sokolovsku napršelo zhruba za půl hodiny 42 mm srážek. U Jáchymova na Karlovarsku hořela část lesa, příčinou požáru byl zřejmě blesk. "Nasadili jsme čtyři jednotky s pěti cisternami. Měli jsme trochu potíže s přístupem k místu. Oheň jsme dostali pod kontrolou, porost zapálil pravděpodobně blesk," uvedl v neděli večer pro Právo operační důstojník karlovarských hasičů.

Dodal, že hasiči v souvislosti se silným deštěm museli vyjíždět ke třem případům čerpání vody ze sklepů. "Rovněž jsem odstraňovali jeden padlý strom," poznamenal.

Bouřka se krajem přehnala kolem 16. hodiny, kdy se i poměrně citelně ochladilo. Rtuť teploměru klesla z přibližně 28 stupňů na 19. "Přišlo to z ničeho nic. Nedělní srážky patří letos v našem regionu k největším. Zem je ale suchá, voda by se měla vsáknout," řekl Právu Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové. Na některých místech ojediněle padaly i kroupy. "Vítr dosahoval průměrné rychlosti 8 až 10 metrů za sekundu," doplnil Kovařík.

Vedro bude až do pátku

Vedra budou Českou republiku podle meteorologů sužovat přinejmenším až do pátku, po nedělním a pondělním mírném ochlazení teploty opět porostou a budou se pohybovat mezi 30 a 35 stupni Celsia. Dále se tak bude prohlubovat extrémní sucho a ruku v ruce s tím se bude zvyšovat i nebezpečí lesních požárů.

Vedra sužují celou západní a střední Evropu. Nejvyšší teploty byly o víkendu naměřeny v Malaze na jihu Španělska, kde bylo 41,6 stupně Celsia. Problémy přidělává horko i v Rakousku, Maďarsku, Británii či Itálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám