Hlavní obsah

V Krkonoších roztál poslední sníh na Studniční hoře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEC POD SNĚŽKOU

V Krkonoších v minulých dnech roztály poslední zbytky sněhu na úbočí Studniční hory, na místě zvaném kvůli tvaru sněhového pole Mapa republiky. V této lokalitě sníh každoročně v nejvyšších českých horách vydrží nejdéle. V neděli to řekla Jana Malinovská z informačního střediska Krkonošského národního parku v Obřím dole.

Článek

K roztání sněhu výrazně přispěly vysoké teploty posledních dní, například na Sněžce bylo ve čtvrtek mimořádně vysokých 22,2 stupně Celsia.

Podle Malinovské poslední zbytky sněhu v Krkonoších leží ještě ve Velké jámě v Obřím dole, ale toto místo není vidět a je veřejnosti nepřístupné.

Loni sníh na Mapě republiky roztál až kolem 19. srpna. Důvodem bylo velké množství napadaného sněhu a také průběh letního počasí.

Několik set metrů velké sněhové pole se tvoří na závětrném svahu Studniční hory a v prohlubni. Loni tam správci parku naměřili téměř 16 metrů sněhu.

Mezi krkonošskými horaly se říká, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do Krkonoš letní počasí. Traduje se také, že před desítkami let vydržel sníh na tomto místě až do další zimy.

Na padající sníh je v Krkonoších často možné narazit i během léta, například loni sněžilo na hřebenech Krkonoš na začátku srpna, kdy se teploty na Sněžce pohybovaly kolem nuly. Letos sníh padal v nejvyšších oblastech Krkonoš například 30. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám