Hlavní obsah

Ve čtvrtek bude až 37 stupňů, hrozí požáry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Současné tropické počasí hrozí podle meteorologů v České republice vyšším rizikem požárů. Teploty mají ve čtvrtek vystoupit až na 37 stupňů. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) také doporučili šetřit vodou.

Článek

Oblast vysokého tlaku vzduchu bude české území ovlivňovat až do soboty, kdy přijde studená fronta. Do té doby se ale bude nad Českem vzduch dále ohřívat, a teploty tak ve čtvrtek dosáhnou až 37 stupňů.

V pátek by měla přijít první studená fronta, která ale bude velmi slabá. Teploty budou stále hravě dosahovat až 34 stupňů, na východě Moravy a Slezska i 36 stupňů. V sobotu očekávají meteorologové maxima do 33 stupňů. Nejchladnější má být neděle s teplotami mezi 25 a 29 stupni. Od pondělí se začne opět pozvolna oteplovat. 

Pozor na oheň

Výstražná infomrace ČHMÚ proto naléhá na občany k maximální opatrnosti při manipulaci s ohněm. Za současného vedra a sucha se totiž požáry šíří velmi rychle. S hořícími lesy se v současné době potýkají například v Portugalsku nebo i v Chorvatsku.

ČHMÚ varoval rovněž před zvýšenou koncentrací přízemního ozónu, který by mohl ve středu a ve čtvrtek překročit limit 180 mikrogramů na metr krychlový.

Odborníci také upozornili na možnost zhoršení kvality vody ve studnách. Současná horka a nedostatek srážek může podle nich také způsobit zasychání vegetace menší úrodu některých zemědělských plodin.

Extrémní teploty mohou v některých případech vést také k rychlejšímu šíření nákaz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám