Hlavní obsah

NBÚ chce omezit přístup k tajným údajům NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přístup k tajným informacím Severoatlantické aliance a Evropské unie by měli mít v budoucnu pouze lidé, kteří získají dodatečné osvědčení Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Omezení přístupu požaduje NATO. Podle ředitele NBÚ Petra Hostka už úřad pracuje na novele, která vychází vstříc požadavkům aliance.

Článek

Novela, kterou chystá NBÚ, předpokládá, že pro prohlížení tajných dokumentů NATO nebudou už stačit prověrky pro utajované skutečnosti v ČR.

"NATO obvykle toleruje, že prověrku nemusí mít prezident, premiér a šéfové parlamentních komor," uvedl Hostek. Poslanci a senátoři, ministři, soudci nebo advokáti by k materiálům od stupně utajení důvěrný a vyšší podle novely NBÚ potřebovali od úřadu dodatečnou prověrku. Hostek uvedl i druhou alternativu podle které by přístup k tajným informacím NATO zůstal pouze nejvyšším představitelům země. Takovou možnost ale šéf NBÚ považuje za krajní.

Severoatlantická aliance už upozornila Českou republiku, že by jí mohla úplně odepřít přístup ke svým tajným dokumentům, pokud Češi nepřistoupí na standardy NATO.

Bezpečnostní expert ODS Jan Vidím v úterý Radiožurnálu řekl, že tak razantní snížení počtu lidí, kteří mohou číst tajné materiály bez prověrky, není zapotřebí. "Byl jsem předsedou výboru pro obranu a bezpečnost čtyři roky. Za tu dobu mi nebyl ani jednou adresován tajný dokument NATO nebo EU," uvedl.

NBÚ chce novelu předložit rovnou poslancům, aby začala platit co nejdříve. Vše bude záležet na tom, kdy začne Sněmovna fungovat. Podle jednoho z právníků NBÚ už poslanci jednou podobný návrh vlády zamítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám