Hlavní obsah

Paroubek chce ještě přitvrdit k trojkoalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trpělivost premiéra a předsedy ČSSD Jiří Paroubek s projektem koalice ODS, KDU-ČSL a SZ je zřejmě u konce. Paroubek trojkoalici pokládá za "neživotnou" a řekl, že ve vyjednávání ještě přitvrdí. Paroubek nadále prosazuje sestavení vlády odborníků.

Článek

"Jestli s námi pánové nebudou chtít jednat o programu ještě příští týden, ať zapomenou na podporu své trojkoaliční vlády. To říkám s plnou odpovědností. My jsme měli velkou trpělivost, ale ta trpělivost má své meze," řekl premiér.

Rozladilo ho mimo jiné to, že předseda ODS Mirek Topolánek odmítl jeho nabídku schůzky šéfů dvou nejsilnějších stran, kterou by moderoval prezident Václav Klaus. Topolánek po pátečním setkání s prezidentem novinářům řekl, že se mu Paroubkův návrh zdá "trochu podivný".

Předseda sociální demokracie uvedl, že v pátek na Hrad přišel s komplexním návrhem, jak situaci řešit. "Jestliže pan Topolánek odmítne i něco takového, jako je společná schůzka předsedů dvou největších politických stran, no tak my z toho také vyvodíme své závěry," dodal.

Paroubek relativizoval výhru ODS

Podle Paroubka dohodě brání to, že ODS a "bohužel i pan prezident" předčasně vsadili na "neživotné řešení", tedy trojkoalici. Premiér nechtěl podrobně rozebírat návrh, s nímž v pátek seznámil prezidenta, zopakoval ale, že je to model "na bázi vlády odborníků". Takový kabinet ale koalice opakovaně odmítla.

Paroubek na adresu ODS poznamenal, že pokud si někdo myslí, "že vyhrál volby a nemá hlasy, aby prosadil svůj program v Poslanecké sněmovně, no tak nevyhrál volby". "Je to taková nevýhra," míní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám