Hlavní obsah

PRÁVO: Jak si užít prázdniny za málo peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenty, kteří vyrážejí o prázdninách na vlastní pěst do zahraničí a chtějí ušetřit, mohou zaujmout všudemožně inzerované nabídky letenek za 190 či 300 korun od nízkonákladových leteckých společností.

Článek

"Tyto lákavé nabídky neobsahují pražádné informace o omezeních a dalších příplatcích u laciné letenky," roztrpčuje se Alexandra Hroncová, tisková mluvčí společnosti GTS international. Podle Hroncové by proto měly agentury, jež s dopravci spolupracují a u nichž je možno letenky rezervovat a zakoupit, klientům podávat vždy přesné informace o dostupných cenách a tarifech, aby se pak klienti vyhnuli nemilému překvapení, proč není možné si zakoupit letenku za uvedené peníze.

Rizika

Cena letenky nízkonákladového dopravce je totiž především závislá na kapacitě volných míst v letadle, což v praxi znamená: čím dříve si cestující letenku zakoupí, tím méně zaplatí. Tyto letenky nejsou obvykle flexibilní: v případě, že potřebujete změnit čas či den odletu/příletu, poplatek za takovouto změnu může být vyšší než samotná cena letenky.

U nízkonákladových dopravců existuje také jen jedna ekonomická třída, předem nelze rezervovat místo a případné občerstvení si cestující hradí zvlášť. Většina nízkonákladových letů směřuje na méně významná letiště v dané destinaci, které mají sice nižší letištní poplatky, ale jsou ve větší vzdálenosti od centra města (cca 50 - 70 km).

"Hlavně je však limitován počet levných míst v letadle. První cestující tak zaplatí za letenku 400 korun, ale ceny posledních volných míst bývají vyšší než ceny letenek standardních leteckých dopravců," uvádí Hroncová.

S kým letět

I přes všechny výše uvedené skutečnosti je pro cesty po Evropě cenově nejvýhodnější využít služeb právě nízkonákladových leteckých společností.

"Za leteckou dopravu se spol. Smart Wings do Paříže, Amsterodamu a Milána zaplatí studenti 380 korun. Do Londýna 1990 korun. V ceně je i zpáteční letenka," uvedla manažerka prodeje letenek spol. Student Agency Věra Buchtová. Nutno je však připočítat ještě letištní a transakční poplatek cca 1300 korun a dodat, že letní termíny jsou vyprodané, volné termíny jsou až ty zářijové.

U společnosti EasyJet stojí letenka Praha - Londýn 3800 korun, chcete-li letět už zítra. Pokud chcete letět až za dva měsíce a objednáte si ji s předstihem, vyjde letenka na 300 korun. Po připočtení letištních poplatků se do Londýna dostanete za 1500 korun.

V Právu se dočtete: Jak si užít prázdniny za málo peněz

  • laciná doprava
  • levné ubytování doma i ve světě
  • levné letenky a jejich rizika
  • skvělé tipy na prázdniny

Více se dočtete v pátečním Právu, v příloze Studium.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám