Hlavní obsah

Krajníková své děti z Argentiny unesla, tvrdí ombudsman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Marcela Krajníková se prý dopustila únosu, když se po rozvodu odstěhovala s dětmi z Argentiny do Česka bez souhlasu jejich otce. K tomuto závoru došla kancelář veřejného ochránce lidských práv Otakara Motejla. Podle ombudsmanových právníků považuje mezinárodní právo přemístění dítěte bez souhlasu obou rodičů za únos.

Článek

Olga Němečková z ombudsmanova právnického týmu ve středu prohlásila, že děti měly zůstat v Argentině a o jejich případném přestěhování do Česka měl rozhodnout tamní soud. V případu podle ní chybovaly i české soudy a ministerstvo spravedlnosti.

Krajníková odvezla své děti z Argentiny do Česka poté, co požádala o rozvod. Manžel, se kterým v Argentině i s dětmi žila, ji údajně bil a psychicky týral. Krajský soud v Ústí nad Labem však poslal děti zpět do Argentiny, protože podle soudkyně Krajníková svého syna a dceru unesla.

Rozsudek a následné odebrání dětí kritizovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Ombudsmanova kancelář má ale jiný názor. Podle ombudsmana české soudy skutečně pochybily, ale nikoliv samotným rozsudkem, nýbrž tím, že přišel pozdě. "Zbytečnými průtahy prodlužovaly dobu pobytu dětí v Česku," řekla o soudech Němečková.

Motejl: matka měla postupovat jinak

"Nezjistili jsme ani náznak toho, že by exekuce dětí byla nějak nešťastně provedena," uvedl Motejl, který naopak vyčetl matce, že nespolupracovala. "Dalo by se předpokládat, že v zájmu dětí jim vysvětlí, že to nelze jinak, ale stal se pravý opak," komentoval ombudsman vypjatou scénu exekuce, kterou několikrát odvysílala České televize.

Podle Motejla měla Krajníková vrátit děti hned před třemi lety. U argentinských soudů by teď měla podstatně větší šanci na jejich získání do péče. Dnes na ni ale bude nahlíženo jako na únoskyni, domnívá se ombudsman.

Celý případ měl být podle něj řešen podle Haagské úmluvy, která je jako součást mezinárodního práva nadřazena vnitrostátním normám.

"Haagská úmluva je výš než zákon o rodině a některé další normy," připojila se právnička Němečková. "Mezinárodním únosem je podle úmluvy přemístění dítěte, se kterým nesouhlasí oba rodiče," doplnila.

Motejlovi právníci začali případ šetřit z vlastní iniciativy koncem května. "Chodily nám námitky od občanů, kteří si nejčastěji stěžovali, že jsou matce unášeny děti do ciziny. To ukazuje na xenofobii Čechů. Kdyby se stal opačný případ, chtěli by všichni, aby se děti neprodleně vrátily do Česka," doplnil ombudsman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám