Hlavní obsah

Kasala ve volbě předsedy Sněmovny možná podpoří KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidát na předsedu Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL) má možná šanci, že do čela dolní komory přece jen usedne a zablokovaný stav politické situace v ČR se částečně vyřeší. Poslanci KSČM zvažují, že by jej ve volbě podpořili, pokud slíbí, že odstoupí, až vláda dostane podporu, a bude moci být zvolen jiný kandidát. TV Nova to ve čtvrtek uvedla s odkazem na místopředsedu strany Jiřího Dolejše.

Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje Dolejšovo vyjádření za jeho osobní názor. "Nevím o tom, že by to byl v tuto chvíli názor někoho jiného než Jiřího Dolejše," řekl šéf komunistů. Pokud by ale Dolejš podpořil Kasala jako jednotlivec, na vývoj situace by to při patovém rozložení sil 100 na 100 mělo zásadní vliv.

Komunisté dříve avizovali, že ve funkci budou podporovat zástupce ČSSD. Na funkci předsedy sociální demokraté stále trvají, do volby ale žádného kandidáta nenavrhli.

Místopředseda lidovců Jan Kasal při volbě s jejich podporou nemůže počítat. Poslance této strany se sice v pátek pokusí oslovit a přesvědčit, aby jej podpořili, podle předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka ale klub Kasalovi hlas nedá.

Poslanci budou předsedu Sněmovny volit v pátek. Pokud se jim to nepodaří, ustavující schůze zřejmě skončí bez nového vedení Sněmovny. Na tuto možnost Ústava nepamatuje. Nejvyšší zákon ČR počítá s tím, že vedení je zvoleno a hned poté podá vláda demisi.

O funkci se už minulý čtvrtek ucházela dosavadní místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, ve dvoukolové volbě ale nedostala dostatečný počet hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Němcovou potopili i koaliční poslanci

Kandidátka ODS na předsedkyni Sněmovny Miroslava Němcová podle informací Práva neprošla ani ve druhém kole tajné volby. Stejně jako v prvním kole...

Výběr článků

Načítám