Hlavní obsah

Test jednoty koalice selhal, ČSSD se raduje

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna je i po čtvrtku bez vedení. Koalici se nepodařilo prosadit do čela dolní komory její kandidátku Miroslavu Němcovou z ODS. Němcovou dokonce nepodpořili v první kole dva, a v druhém kole jeden koaliční poslanec. První vážný test jednoty chystaného vládního uskupení tak selhal a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Zatímco soc. dem. se radovala, budoucí vládní strany přiznaly porážku.

Článek

Situace je taková, že ustavující schůzi komory nelze ukončit a prezident by po pondělní demisi Paroubkovy vlády jen těžko vzápětí jmenoval vládu Topolánkovu.

"Koalice není jednotná," připustil šéf ODS Mirek Topolánek a dodal: "To mi vadí." Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého si koalice sama komplikuje život a fakt, že Němcovou nepodpořili v první kole dva, a v druhém kole jeden koaliční poslanec znehodnocuje úsilí ostatních. [celá zpráva]

Soc. dem. stále trvá na tom, že křeslo šéfa dolní parlamentní komory má připadnout ČSSD a požaduje jednání zástupců všech parlamentních stran, včetně komunistů. Dokud k tomu nedojde, soc. dem. předpovídá, že vedení komory se zvolit nepodaří.

"Dáváme přednost jednání. Myslím, že pány už ten triumfalismus trochu přejde a že začnou jednat realisticky," prohlásil premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj "pánové z rádoby koaličních stran" potřebovali lekci, aby konečně začali jednat. Topolánek naopak tvrdí, že čeká na Paroubkovu odezvu, kdy chce jednat. S komunisty zatím nepočítá.

ODS si však nenechá mluvit do personálních otázek, o programových ústupcích nechce ani slyšet. "Neznám žádnou zemi na světě, kde by vláda realizovala nástroje programu opozice, my jsme ochotni jednat o prioritách, případně je modifikovat," uvedl Topolánek.

Paroubek uvedl, že pokud nedojde k dohodám, dopadne i druhá volba šéfa Sněmovny neúspěšně a podobně podle něj skončí také případné hlasování o důvěře vládě. Soc. dem. zatím nehodlá ani do druhého kola volby nominovat svého kandidáta. Lubomír Zaorálek tak nadále zůstává v záloze.

Podezřelý Svoboda

V kuloárech se říkalo, že hlas Němcové mohl odepřít některý z pražských poslanců ODS, v jejíž části panují ostré spory. Jmenovitě však čelil podezření zejména lidovecký místopředseda Cyril Svoboda, který ale veřejně v kuloáru prohlásil, že Němcovou volil a při druhém kole prý dokonce ukázal označený hlasovací lístek svému stranickému šéfovi Miroslavu Kalouskovi."Jsem si téměř stoprocentně jist, že všichni volili koaličního kandidáta," uvedl Kalousek na adresu svých stranických kolegů.

Podobně se vyjádřil i předseda zelených Martin Bursík. Podle něj je však volba ponaučením, že je nutné vytvořit větší prostor pro vyjednávání. "Doporučoval bych trochu dát nohu z plynu a přestat se ohlížet dozadu, co si všichni před volbami udělali a jednat věcně o obsahu budoucího vládnutí," prohlásil Bursík. Soc. dem. označil za politického partnera, s nímž se těžko vyjednává, nicméně jeho podporu koalice potřebuje.

ODS obvinila soc. dem. z nátlaku na své poslance, kteří měli hlasovací lístky pro Němcovou odevzdat na sekretariátu poslaneckého klubu, aby tak bylo zjevné, že nikdo ji svůj hlas nedal.

Topolánek i Tlustý prohlásili, že na rozdíl od soc. dem. nebudou zjišťovat viníky. ODS se přesto rozhodla do další volby, která se uskuteční příští pátek, znovu nominovat Němcovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Němcová má podle Ratha formát kleptomana

Poslanci ve čtvrtek jednali o rozdělení vedoucích funkcí ve Sněmovně v bouřlivé atmosféře. Ministr zdravotnictví a poslanec ČSSD David Rath tvrdě zaútočil...

Němcovou potopili i koaliční poslanci

Kandidátka ODS na předsedkyni Sněmovny Miroslava Němcová podle informací Práva neprošla ani ve druhém kole tajné volby. Stejně jako v prvním kole...

Výběr článků

Načítám