Hlavní obsah

Od čtvrtka je možné sehnat léky i na benzínce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od čtvrtka vstoupily v platnost dvě vyhlášky ministerstva zdravotnictví, jež by měly nemocným umožnit snadnější přístup k lékům. Základní medikamenty totiž budou k dispozici nejen v lékárnách, ale i například na benzínových stanicích. Lidé si budou moci koupit léky i pomocí internetu.

Článek

Pro lékárníky bude snazší otevřít si výdejnu léků, takže na venkově jich přibude. Dosud se mimo lékárny prodávaly jen vybrané přípravky, jako živočišné uhlí, bylinkové čaje či malá balení léků na bolest.

Zatímco ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) vítá, že léky nyní budou pro občany dostupnější, lékárníci před dopady vyhlášek varují. Podle nich mohou být pacienti dokonce poškozeni, když je při koupi léku jinde než v lékárně nikdo nevaruje, že lék nemohou brát současně s přípravkem, který užívají.

Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby mohou léčivé přípravky prodávat jen lékárníci. Lidé by podle něj měli objednávat léky jen z prověřených lékáren, protože na internetu jsou prý nabízeny i padělky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám