Hlavní obsah

ODS, lidovci a zelení se dohodli na bodech programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek dopoledne se sešly špičky menších parlamentních stran: KDU-ČSL a Strany zelených. Odpoledne se ke schůzce připojili ještě občanští demokraté. Všechny tři strany se shodly na oblastech, které by měly být součástí budoucí koaliční smlouvy. O jaké oblasti přesně jde, nechtěli zástupci vyjednávacích týmů říci.

Článek

Předseda ODS Mirek Topolánek se nechtěl vyjadřovat k případné velké koalici. Počká na páteční setkání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

"Velká koalice není na pořadu dne," řekl místopředseda ODS Pavel Bém.

Nižší daně a méně kamiónů

Křesťanští demokraté a zelení se už dopoledne dohodli, že chtějí prosadit snižování daňové zátěže a přispět k rozvoji venkova.

Jak šéf lidovců Miroslava Kalousek, tak i předseda zelených Martin Bursík deklarovali vůli vstoupit do koalice s ODS, jež však ve Sněmovně nedisponuje většinou hlasů.

"Nalezli jsme shodu v oblasti snižování daní, a to zejména přímých odvodů," řekl Kalousek. Šéf zelených Bursík uvedl, že důraz lidovců na venkov je "určitým mostem" k prioritě jeho strany, a tou jsou obnovitelné zdroje.

Zeleným se zamlouvá i příslib ministra dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) na regulaci počtu kamiónu na českých silnicích. "Byli jsme ujištěni panem místopředsedou Šimonovským, že je veliká vůle se podílet v dalším volebním období na regulaci kamiónové dopravy a podpoře typů dopravy, která je šetrnější k životnímu prostředí než individuální doprava," prohlásil Bursík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám