Hlavní obsah

Volby nebyly v souladu s vyhláškou o vytápění, řekl Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek ve svém vypjatém projevu v sobotu večer oznámil, že hodlá prověřit možnost zpochybnit regulérnost voleb na základě zákona 245/1995. To se mu zcela určitě nepovede, protože zmíněná norma řešila pravidla pro vytápění a dodávky teplé vody.

Článek

Paroubek měl při emotivním projevu patrně na mysli zákon o volbách do parlamentu, který lze ve Sbírce zákonů nalézt pod číslem 247/1995.

"Zákon 245 z roku 95 o volbách do Parlamentu České republiky v platném znění uvádí v paragrafu 16 odstavec 2, že volební kampaň musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech a politických stranách nebo koalicích, na jejichž kandidátních listinách jsou uvedeni, zveřejňovány nepravdivé údaje. To se prokazatelně v mém případě skandálním způsobem stalo," prohlásil v sobotu večer Paroubek a porážku ČSSD dal do souvislosti s údajnými nečestnými praktikami občanských  demokratů v předvolební kampani. [celá zpráva]

Pod číslem 245/1995 uvádí Sbírka zákonů vyhlášku ministerstva průmyslu a obchodu, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé užitkové vody včetně rozúčtování nákladů na objekty a mezi konečné spotřebitele. Před několika lety byla navíc zrušená.

Paroubek v rámci projevu oznámil, že ČSSD prověří možnost podat žalobu na neplatnost voleb u Nejvyššího správního soudu. V neděli ale prohlášení zmírnil, že se tak stane až poté, co policie prověří trestní oznámení, která podal na Topolánka a vyšetřovatele Jana Kubiceho. Podle právníků je ale čas na podání stížnosti desetidenní.

Reklama

Související články

Paroubek je podle AFP "vzteklý premiér"

Podle světových agentur a zahraničních internetových serverů české volby skončily na "mrtvém bodě" či ve "slepé uličce". Navzdory vítězství opoziční ODS totiž...

Výběr článků

Načítám