Hlavní obsah

Nedělní debatu vyhrál podle průzkumu Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V diskuzi lídrů dvou největších politických stran Jiřího Paroubka (ČSSD) a Mirka Topolánka (ODS) byl vítězem šéf sociální demokracie. Alespoň to tvrdí rychlý průzkum společnosti Data Collect, který si zadala sama soc.dem. Paroubek byl vítězem podle 61 procenta dotázaných. Ne všichni ale debatu viděli.

Článek

Předsedu občanských demokratů pokládalo za vítěze diskuse 39 procent respondentů. Debatu vidělo 81 procent dotázaných, 19 o ní pouze slyšelo nebo četlo.

Podle Data Collect se na ni dívali spíše starší lidé a lidé s vyšším vzděláním. Ti si také častěji mysleli, že debatu vyhrál Topolánek. (51%)

Poltici byli klidnější

Politologové se shodli, že oba lídři byli o poznání vyrovnanější než v první debatě před týdnem na TV Prima, nechali se míň unášet atmosférou souboje. [celá zpráva]

"Svým způsobem vyhráli oba dva, byli rozhodně lepší než v té první debatě," řekl politolog Zdeněk Zbořil.

"Dávali si pozor, aby body, které mohou záviset na jediné větě, neztráceli. To se oběma povedlo, navrch měl ale podle mě Paroubek," řekl imagemaker Mirek Svoboda.

Oba lídři byli se svým vystoupením spokojeni. "Diskusi, kterou já se snažím spíše vést po programové linii, Jiří Paroubek personifikuje. Vypovídalo o tom i závěrečné slovo, kdy mluvil o tom souboji, já jsem mluvil spíše o programu," řekl Topolánek po debatě novinářům.  "Mě 45 procent lidí vidí jako nejdůvěryhodnějšího lídra, pana Topolánka 30 procent," chlubil se Paroubek nedávným průzkumem.

Podle Zbořila se straničtí lídři nezbavili určité upjatosti. Topolánek zejména při vysvětlování ideologických stranických myšlenek doktrinální povahy. "Tam strne, jako kdyby ho popadl běs státnictví, o kterém tam mluvil, říká to s přehnanou důležitostí. Jemu jdou lépe úsměv a glosy, je dobrý v replikách," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám