Hlavní obsah

ČSSD by mohla ve volbách velmi těsně zvítězit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslední předvolební prognóza ukazuje vyrovnané šance ČSSD (28,5 %) a ODS (27,8%). KSČM má podle Factum Invenio 17%, zelení a lidovci cca 9.

Článek

Do poslanecké sněmovny pravděpodobně vstoupí pět politických stran. Vítěze voleb nelze spolehlivě předpovědět: může jím být ČSSD i ODS. ODS přišla o své dlouhodobé prvenství. ČSSD dotáhla ztrátu a předpokládaný volební výsledek obou stran je týden před volbami vyrovnaný, uvedla v neděli firma Factum Invenio.

KSČM je v pořadí stran dlouhodobě třetí. Voličská přízeň KDU-ČSL mírně poklesla, podpora Strany zelených stagnuje. Ze statistického hlediska je rozdíl v podpoře těchto dvou stran nevýznamný, obě by však měly pětiprocentní hranici překonat. Žádná jiná strana nedokázala zatím této úrovně dosáhnout.

Situace v Poslanecké sněmovně by mohla být velmi vyrovnaná. ČSSD a KSČM by nyní měly dohromady 101 mandátů, koalice ČSSD s KDU-ČSL a SZ by získala také 101 mandátů, koalice ODS s KDU-ČSL a SZ by získala jen 99 mandátů. Z hlediska příklonu voličů k vybraným politickým stranám je nejpřijatelnější stranou pro všechny oprávněné voliče ČSSD - má největší součet podílu svých voličů a relativně snadno oslovitelných (blízkých) občanů.

Dalšími nejpřijatelnějšími stranami jsou ODS a Strana zelených. Stejně jako v roce 2002 lidé nejčastěji očekávají, že vítězem voleb se stane ODS. Je velmi dobře možné, že stejně jako v roce 2002 se toto očekávání nenaplní. Jen třetina oprávněných voličů očekává vítězství ČSSD, ačkoli tato strana má momentálně nejlepší vyhlídky. Ve vítězství "své" strany nejvíce věří příznivci ODS, nejméně příznivci Strany zelených.

Dotazování proběhlo ve dnech 18. - 24. 5. 2006 na reprezentativním vzorku 955 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem, dodává Factum Invenio.

Reklama

Výběr článků

Načítám