Hlavní obsah

Břeclav dá na boj s komáry více než milión korun

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Až třemi postřiky týdně bude břeclavská radnice bojovat proti komárům. Na likvidaci obtížného hmyzu vyčlenilo město zatím částku 1,2 miliónu korun. Malou část z uvažované částky možná uhradí finanční pomoc z prostředků Jihomoravského kraje, který v pátek rozhodl o uvolnění více než půldruhého miliónu korun na likvidaci komárů.

Článek

Pětsetpadesát tisíc korun poputuje do obcí Lednicko-valtického areálu, kam je počítáno také okresní město. Lidé s postřikovači a rozprašovací stroje, vesměs na vozíku za traktorem, budou součástí života města. "Na některých místech budeme provádět postřiky až třikrát týdně. Je vypracovaný rozpis míst a intenzita postřiků podle účelu," uvedl vedoucí životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.

Do seznamu se dostaly školy, domov důchodců ale také hřbitov a tři trasy, kam nejčastěji míří Břeclavané na vycházky. Podle potřeby zasáhnou odborníci s postřiky v místech konání kulturních a jiných akcí. Odborné firmy i tak budou mít plné ruce práce. Pro aplikaci přípravku je možné využít jen část dne, ráno, nebo nejlépe v podvečer. "Protože ale likviduje všechen hmyz, jsme v kontaktu se včelaři, aby jim nevznikly škody na včelstvech," doplnil Vyhnálek.

Radnice navíc našla způsob jak se vypořádat s obchodníky, využívajícími situace. Cena nejčastěji používaného postřiku Aqua Reslin Super se totiž za poslední dobu zvýšila o třetinu, z 1 600 až na 2 200 korun za litr. "Našli jsme firmu, která nám postřiky provede. Ta nakupuje postřiky za šestnáct set korun, takže je nemusímě kupovat my za vyšší částku. Dodavatel byl ochoten jednat o množstevní slevě až při odběru tří set litrů a to rozhodně nespotřebujeme," řekl Vyhnálek.

Město navíc zakoupí strategickou rezervu padesáti kilogramů granulí připravku Vectobac, účinného proti komářím larvám a dvacet litrů postřiku proti dospělým komárům. Za současnou situaci může především nemožnost dostat se v době povodní s ošetřením do všech velkou vodou zasažených oblastí. Přestože podle Vyhnálka v regionu ošetřili asi čtyři tisíce hektarů vodních ploch a spotřebovali deset tun granulovaného a 1 600 litrů kapalného Vectobacu, do všech míst se opravdu nemohli dostat.

Navíc se na situaci podepsal i rozdílné vývojové stadium larev v jednotlivých oblastech, takže postřiky nemohly vše vyřešit. Přestože se podle odborníků stále nejedná o komáří kalamitu, obyvatelé mají názor poněkud odlišný a přemnožení komáři jim vadí. Pracovník specializované firmy ošetřuje před víkendem břeclavský hřbitov. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám