Hlavní obsah

Náhradní výživné zaplatí stát, Klaus to může změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Matky, které si stěžovaly na zdlouhavé soudní řízení při vymáhání výživného, se pravděpodobně dočkají pomoci od státu. Sněmovna totiž během úterní legislativní smršti schválila normu, která by měla umožnit státu, aby sociálně slabším matkám uhradil výživné, ke kterému se tatínkové malých ratolestí nehlásí. Nyní normu posoudí prezident Václav Klaus.

Článek

Pokud ovšem Klaus předpis odmítne, dolní komora již v tomto volebním období nebude moci jeho rozhodnutí přehlasovat.

Zákon ve Sněmovně podpořila většina přítomných poslanců ČSSD, KSČM a US-DEU. Pro hlasovali i někteří lidovci.

Kritici z řad pravicových poslanců a senátorů normě mimo jiné vyčítají, že ve svém důsledku zbaví dlužníka povinnosti uhradit alimenty, protože stát bude vymáhat pohledávku po neplatiči bez úspěchu. Zákon tak podle nich zavádí novou sociální dávku, která by znamenala stamiliónové nároky na státní rozpočet, a tím i na všechny daňové poplatníky.

Rodičům dětí, jimž jejich bývalý partner či partnerka výživné neplatí, by měl podle návrhu zákona stát od příštího roku dávat 1760 až 2860 korun měsíčně podle věku dítěte. Nárok na výplatu by měli jen sociálně slabší živitelé dítěte - příspěvek je vázán na příjem maximálně do výše trojnásobku životního minima. O náhradní výživné by mohli požádat v případě, že by dva měsíce po sobě nedostali soudem určené výživné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám