Hlavní obsah

Pokud USA zruší víza Polsku, bude ČR požadovat totéž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud Spojené státy zruší vízovou povinnost pro polské občany, bude Praha usilovat o to, aby americký Kongres zrušil víza také pro Čechy. Řekl to premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

Článek

"Pokud by se to (Polsku) povedlo, chtěli bychom něco podobného," uvedl.

Americký Senát tento týden na návrh několika senátorů schválil dodatek k imigračnímu zákonu, který dočasně ruší vízovou povinnost zemím, jež jsou členy EU, vojensky pomáhají USA ve válce v Iráku či v Afghánistánu jednotkou nejméně o 300 vojácích a nepředstavují pro USA bezpečnostní riziko. Předlohu musí ještě posoudit Sněmovna reprezentantů.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) řekl, že už otevření vízové otázky v americkém Senátu je pozitivní i pro Českou republiku. S odvoláním na rozhovor s americkým velvyslancem Williamem Cabanissem uvedl, že snahou americké vlády je udělat vše pro to, aby byly podmínky případně širší. Pak by je mohla splňovat i Česká republika. "V tom případě bychom se měli vejít do toho i my," řekl. Dodal ale, že momentálně není jasné, zda návrh dodatku vůbec "dožije konce".

Česko zaostává v počtu vojáků

Paroubek prohlásil, že podle informací, které má z amerického velvyslanectví, ještě Polsko nemá vyhráno. Poznamenal zároveň, že v USA žijí tří až čtyři milióny Američanů polského původu a polská komunita má své reprezentanty i v Kongresu. Totéž připomněl i Svoboda. "Tam hraje roli všechno možné," řekl.

Polsko údajně splňuje všechny tři podmínky imigračního zákona, Česká republika zaostává v kritériu počtu vojáků. Podle Paroubka by však bylo nepraktické, aby Praha kvůli zrušení víz zvyšovala počty svých jednotek v zahraničních misích. Ani Svoboda si nemyslí, že by bylo třeba rozšiřovat české jednotky. "Mně se nezdá, že to je otázka handlování, kolik má kdo vojáků," míní.

Ministr prohlásil, že pro Českou republiku je důležité, že v americkém parlamentu se kolem víz konečně něco děje. "Pro nás největší problém byl, že jsme naráželi na nicnedělání," uvedl.

Pomoc Česku při jednáních o zrušení víz slíbila při nedávné návštěvě Prahy delegace amerických kongresmanů. O odstranění víz pro české občany, kteří cestují do USA a Kanady, usilují čeští politici od 90. let. Občanům obou zemí přitom k návštěvě Česka stačí cestovní pas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám