Hlavní obsah

Právo: Hitparáda předvolebních slibů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před volbami slibují politici například omezení byrokracie, boj s korupcí, daňové reformy. Pondělní Právo ve své příloze Firma přináší rozsáhlý přehled klíčových bodů z programů nejvlivnějších politických stran, které se dotýkají podnikatelů.

Článek

Kromě toho v přehledu najdete předvolební proklamace i z dalších životně důležitých oblastí jako je například doprava, justice, zdravotnictví a důchody. Zároveň se zde dočtete kolik volby stojí a jak si strany rozdělují peníze.

Hraje se o živnostníky

"V podpoře podnikání se jednotlivé strany vzácně shodly. Nabízí sice různá opatření, ale vesměs většina z nich je jednoznačně pozitivní pro živnostníky i firmy," řekl analytik Patria Finance David Marek. Z návrhů je patrné, že si všechny strany uvědomují voličskou sílu živnostníků a snaží se jim zalíbit, doplnil analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Polovina lidí věří, že vývoj ovlivní

S výrokem "Svojí účastí ve volbách můžu osobně ovlivnit další vývoj v naší zemi" souhlasí 55 procent občanů. Pevně je o tom přesvědčeno 16 procent respondentů, spíše souhlasí 39 % lidí, spíše nesouhlasí 31 % a určitě nesouhlasí 12 % dotázaných. Dvě procenta neví.

Na otázku, zda důvěřujete slibům politiků odpovědělo ve výzkumu Market & Media & Lifestyle ČR určitě ano  spíše ano 16,5 % respondentů ve věku 20-29 let; 19,7 % respondentů mezi 30-39 lety; 18,5 % respondentů ve věku 40-49 let a 17,8 % respondentů od 50 do 59 let.

Co je co

Výzkumy volebních preferencí, se kterými přicházejí renomované agentury, jsou podle výkonného ředitele Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR Stanislava Zahradníčka často chybně porovnávány.

Stranické preference: Vyjadřují příklon k určité straně bez ohledu na věk a na to, zda respondent chce jít k volbám.

Voličské preference: Podíl respondentů, kteří nevyloučili svou účast v hlasování, jsou ve voličském věku a jmenovali příslušnou stranu.

Voličské sympatie: Podíl respondentů v celém dotazovaném vzorku, kteří buď přímo jmenovali příslušnou politickou stranu, kterou by volili, nebo při nejasnosti své volby vyjádřili k dané straně své sympatie.

Volební prognóza: Model agentury Factum Invenio, na jehož základě je odhadován skutečný výsledek voleb, tedy obsazení Sněmovny zástupci úspěšných stran. Do výsledku se nepromítnou strany, které by nepřekročily pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

V pondělním Právu, příloze Firma čtěte:
Dobré jídlo: kde se špičkově vaří
Volný čas: tipy na Hané
Převrat v televizi: digitální vysílání
Odpady: Poklad? Skrývá ho elektrošrot!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám