Hlavní obsah

Středočeský kraj nemocnice státu nevrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení Středočeského kraje odmítlo návrh ministra zdravotnictví Davida Ratha (za ČSSD) převést krajské nemocnice zpět na stát. Rath to středočeskému hejtmanovi Petru Bendlovi (ODS) nabídl minulý týden po setkání v berounské nemocnici. Převod plánoval uskutečnit během několika týdnů. S takovým tempem ale Bendl nesouhlasil.

Článek

Stát před třemi lety převedl zadlužené nemocnice na kraje. Nyní ale Rath navrhl převzít je od Středočeského kraje zpět, aby tak zabránil jejich privatizaci. [celá zpráva]

"Rada odmítá požadavek ministra převést zpět na stát zákonem převedené nemocnice na kraj. Máme obavu, že zestátnění nemocnic povede k likvidaci a převádění péče do Prahy. Neodmítáme spolupráci se státem, nekomunikovat s ministrem zdravotnictví by pro nás nebylo dobré," řekl Bendl.

Rath označil Bendla za mluvku

Rath na to reagoval tím, že označil hejtmana Bendla za mluvku. "Je vidět, že pan hejtman Bendl nedrží slovo a vypráví věci tak, jak mu je slina přinese na jazyk. V Berouně opětovně říkal, že je připraven převést nemocnice zpět. Musím použít výraz, že je mluvka," uvedl Rath. Ministr nazančil, že například šéf kolínské nemonice Luděk Rubáš vždy podporoval privatizaci nemocnic.

"Převod nemocnic od státu na kraj trval od fáze ideje do fáze reálného předání dva roky. Pan ministr by návrat zpět na stát rád viděl během několika týdnů. Je to zpolitizovaná záležitost, která nemá řádné náležitosti," prohlásil Bendl.

S převodem zpět na stát nesouhlasí ani samy nemocnice

Možnost vrátit nemocnice státu projednala i Asociace středočeských nemocnic. "Asociace je požadavkem ministra zděšena. Je to zneužívání postavení v předvolební kampani," uvedl ředitel mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice a předseda Asociace středočeských nemocnic Raduan Nwelati.

Ve středních Čechách funguje pět velkých nemocnic jako akciová společnost, a to v Příbrami, Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a Benešově. Loni na podzim na ně kraj převedl 11 menších zdravotnických zařízení, která hodlá v budoucnu prodat či pronajmout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám