Hlavní obsah

Místo Lecha vzal Paroubek na Říp Schrödera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROUDNICE NAD LABEM

Na památnou horu české historie se v sobotu sjely špičky sociální demokracie, aby vystoupily na vrchol Řípu. Na místo, kde podle legendy dorazili se svými družinami bratři Čech a Lech, tak nyní zamířili i český premiér Jiří Paroubek (ČSSD) a německý exkancléř Gerhard Schröder.

Článek

Akce má nádech předvolebního happeningu, který by měl demonstrovat předvolební jednotu ČSSD. Ještě na parkovišti pod Řípem oba politikové podepisovali zájemcům své fotografie.

Schröder řekl sociálním demokratům, aby byli pyšní na Paroubka, protože není jiná země, kde by byl takový hospodářský růst, jako je v Česku, a ujistil je, že je srdcem s nimi. Podle Paroubka se jeho německý kolega objeví v Česku ještě na závěr volební kampaně, stejně jako britský labouristický premiér Tony Blair a maďarský premiér Ferenc Gyurcsany.

Schröder věští ČSSD vítězství

Na Řípu členy a příznivce ČSSD Schröder přesvědčoval, že musí ve volebním boji vytrvat do posledního dne kampaně. "Čtu hodně o vašem předvolebním boji, o tom, co máte před sebou. Těším se na to, až budu moci později říct, že se volební boj vyplatil," řekl českým sociálním demokratům Schröder. Připomněl, že ČSSD ztrácí podle průzkumů jen čtyři procentní body, on sám zaostával o 25 procent.

Přítomnost zahraničních sociálnědemokratických politiků na kampani je podle Paroubka určitě pomocí. Ukazuje to, že je česká sociální demokracie součástí největšího celosvětového politického hnutí, řekl.

Blair a Schröder podle Paroubka reprezentují moderní sociální stát a k němu chtějí i čeští sociální demokraté dospět. "Nechceme směřovat k vulgárnímu kapitalismu, kdy budeme zvýhodňovat privilegované a nejbohatší," dodal.

Sociální demokraté se poprvé na Řípu sešli před volbami v roce 2002. Tehdy na vrcholu představili svůj volební program a zahájili volební kampaň.

Reklama

Výběr článků

Načítám