Hlavní obsah

Novým šéfem NBÚ je bývalý policista Hostek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Proubkův kabinet schválil jmenování nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), kterým se stal Petr Hostek. Nový šéf kontrolního orgánu dosud působil jako zástupce šéfa středočeské policie. V čele NBÚ vystřídá Hostek Jana Mareše, jenž musel kvůli aférám na úřadě odstoupit letos v únoru.

Článek

"Je to člověk, který prošel armádou, policií, který řídil kolektivy lidí, je to člověk bezúhonný," prohlásil o novém šéfovi NBÚ Paroubek. Dodal, že během týdne se neobjevily žádné informace, které by jeho nominaci zkomplikovaly.

Hostek ihned požádá o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Vzhledem k tomu, že prověrku na stupeň tajné získal za čtyři měsíce, což premiér označil za velmi krátkou dobu, Paroubek očekává, že i vyšší stupeň získá v dohledné době bez problémů. Do doby, než prověrku získá, bude kompetence, které vyžadují prověření na přísně tajné, vykonávat některý z jeho náměstků.

Dvaačtyřicetiletý Hostek vystudoval Vysokou školu vojenskou ve Vyškově, v letech 1982 až 1991 byl vojákem z povolání. Později působil u bezpečnostních složek, naposledy u středočeské policie. Loni se jeho jméno objevilo mezi kandidáty na funkci policejního ředitele, kterým se nakonec stal Vladislav Husák.

V čele NBÚ Hostek nahradí Jana Mareše, který v únoru rezignoval kvůli podezření, že udržoval kontakty se členy skupiny kolem stíhaného konkurzního soudce Jiřího Berky. Úřad od té doby provizorně vedla náměstkyně Zdeňka Jůzlová.

Reklama

Související články

Ředitel NBÚ Jan Mareš rezignoval

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jan Mareš v úterý písemně rezignoval na Úřadu vlády na svou funkci. Uvedla to mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Vláda vybrala nového šéfa NBÚ

Vláda ve středu večer rozhodla, že novým ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se stane Petr Hostek, který je nyní zástupcem šéfa policie...

Výběr článků

Načítám