Hlavní obsah

Peníze za sex si vzala čtyři procenta mladých dívek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Peníze za sex někdy v životě přijalo 3,6 procenta devatenáctiletých dívek a 1,8 procenta stejně starých chlapců. Ukázal to průzkum, který letos uskutečnila 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy mezi 1200 studentkami a studenty posledního ročníku pražských gymnázií.

Článek

O výsledcích průzkumu informovala Eva Vaníčková z Centra preventivního lékařství.

Řada mladých lidí podle Vaníčkové občasný komerční sex nevnímá jako prostituci. "Neuvědomují si, že je to poznamená na celý život," dodala.

Nabídku na sex za peníze dostala každá 4. dívka

Čtvrtina dotázaných dívek si dovede představit, že pokud by se dostala do složité situace, mohla by ji případně řešit komerčním sexem. Stejnou možnost připustila třetina chlapců. Každá čtvrtá dívka a každý šestý chlapec již dostali nabídku na sex za peníze.

Deset procent dívek a pět procent chlapců bylo někdy v životě sexuálně zneužito. Nepříjemnou vzpomínku z dětství, která souvisí se sexem, má 18 procent dotázaných dívek a 12 procent chlapců.

Rodiny dětí a mladistvých, kteří mají zkušenost se sexem za peníze, většinou ekonomicky nestrádají, ale často v nich dětem chybí emocionální podpora. Nejsou uspokojeny jejich sociální a duchovní potřeby. Děti si tento nedostatek kompenzují sexem, a zvyšují si tak i své sebevědomí.

Vaníčková předpokládá, že počet dětí a mladých lidí, kteří mají zkušenost s komerčním sexem, v posledních pěti letech vzrostl. Odhaduje, že komerční sex provozují v Česku pravděpodobně stovky dětí. Policie podle ředitele odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Michala Mazla prokáže takové počínání zhruba desetině lidí, proti kterým vůbec bylo zahájeno trestní řízení.

Národní asociace amerických sociálních pracovníků uvádí, že v USA je mezi lidmi do 18 let jedno procento prostitutek a prostitutů. Studie švédských psychiatrů, které se zúčastnilo 7000 mladých lidí, zjistila, že ve Švédsku jich je 1,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám