Hlavní obsah

Kubek: Klaus by měl podepsat více peněz pro zdravotnictví

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek se v pátek obrátil na prezidenta republiky Václava Klause s žádostí, aby nevetoval návrh zákona, podle něhož stát bude od dubna platit za své pojištěnce mnohem víc peněz než dosud.

Článek

"Je to historicky nejvyšší zvýšení. Stát má 5,9 miliónů obyvatel, za které platí zdravotní pojištění. Jsou to především děti, důchodci, nezaměstnaní a další. Od února, kdy došlo k prvnímu zvýšení těchto plateb za ně měsíčně platí 560 korun a od dubna by to mělo být 636 korun měsíčně za každého z nich. To zajistí zdravotnictví do konce roku navíc čtyři miliardy korun," řekl Právu Kubek.

Dodal, že na návrhu zákona se shody obě komory Parlamentu. "Zákon je výsledkem širokého politického konsensu. Jde o skvělý případ konstruktivní spolupráce koalice a opozice při řešení věcných problémů. Ve zdravotnictví je to nevídané," řekl Kubek.

Podle něj prezident republiky by neměl využívat svého veta a zákon podepsat. "Navýšení peněz za státní pojištěnce přispěje ke stabilizaci zdravotnictví. Pokud by prezident zákon vetoval, mohlo by to ohrozit dostupnost zdravotní péče pro pacienty," řekl Kubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám