Hlavní obsah

Policie obvinila bývalou Rathovu spolupracovnici z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie obvinila bývalou blízkou spolupracovnici ministra zdravotnictví Davida Ratha Evu Klimovičovou z korupce. Je stíhána za to, že asi před rokem žádala od pracovníka farmaceutické firmy Pfizer tři miliony korun za zprostředkování schůzky s tehdejším šéfem České lékařské komory Rathem.

Článek

Potvrdil to státní zástupce Julius Lachnitt. "Obviněná si na stíhání podala stížnost, ta již ale byla zamítnuta," řekl Lachnitt. Pokud by Klimovičové byla u soudu vina prokázána, hrozí jí až pětileté vězení.

Ministr zdravotnictví David Rath se k vývoji v případu nechce nijak vyjadřovat, protože se prý jeho úřadu netýká. Novinkám to sdělila mluvčí ministerstva Jana Kocová. Od jednání své bývalé poradkyně se Rath už v minulosti distancoval.

Výzvu k úplatku natočila skrytá kamera

Dlouholetá spolupracovnice ministra zdravotnictví Davida Ratha Eva Klimovičová rezignovala 25. listopadu na post poradkyně na ministerstvu. Odstoupila poté, co Česká televize zveřejnila nahrávky ze skryté kamery, na které měla Klimovičová požádat zástupce farmaceutické firmy o inzerci za tři milióny korun v časopise České lékařské komory (ČLK) Tempus Medicorum.

Přes inzerci v časopise Tempus Medicorum by firma Pfizer mohla teoreticky získat přízeň Davida Ratha, který v té době jako člen kategorizační komise mohl ovlivnit zařazení jednotlivých léků mezi hrazené z veřejného pojištění.  

"Kdybyste mně podpořili ten Tempus, na tom má Rath zájem, na podpoře Tempusu, mezi čtyřma očima... Kdybyste investovali 2,5 až tři milióny do časopisu, on řekne: 'Ať si požádají o schůzku'," řekla na videozáznamu pořízeném skrytou kamerou Klimovičová.

Průběh korupční kauzy bývalé Rathovy poradkyně v datech
27. listopadu 2005 - Časopis Týden uvedl, že Eva Klimovičová žádala za setkání s Rathem a podporu při jednání o úhradách léků od firmy Pfizer třímiliónovou inzerci do časopisu ČLK Tempus Medicorum. Videozáznam setkání Klimovičové se zástupcem firmy odvysílala ČT. Klimovičová odstupuje z funkce poté, co se seznámila s přepisem rozhovoru.
28. listopadu 2005 - Rath, který byl do ministerské funkce jmenován začátkem listopadu, se od Klimovičové distancoval.
29. listopadu 2005 - ODS vyzvala Ratha, aby odstoupil kvůli možnému podezření z korupce. Ten výzvu označil na legrační. Podle Ratha si Klimovičová o úplatek neřekla, naopak jí podle něj milióny nabízel zástupce Pfizeru. Ratha se zastal i premiér Jiří Paroubek.
2. prosince 2005 - Radiožurnál uvedl, že Pfizer mohl skutečně přispět časopisu Tempus Medicorum dvěma milióny korun. Přesně tolik totiž podle oficiálního ceníku inzerce v tomto časopise stála vydaná reklama firmy za prvních deset měsíců roku 2005.
4. prosince 2005 - Místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl v diskusním pořadu ČT uvedl, že má vážné podezření o tunelování ČLK. Podle Bendla by bylo třeba prověřit smluvní vazby mezi ČLK a vydáváním časopisu Tempus Medicorum.
6. prosince 2005 - Viceprezidentka ČLK Helena Fousková, která převzala po Rathovi vedení komory, uvedla, že smlouvy na vydávání časopisu Tempus Medicorum byly pro komoru nevýhodné. ČLK mohla přijít o milióny. Představenstvo komory se od jejího prohlášení distancovalo.
7. prosince 2005 - Rath uvedl, že zvažuje, že podá na Fouskovou trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu pomluvy a zasahování do cizích práv.
23. března 2006 - Policie obvinila Klimovičovou z korupce.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Klimovičová podává žalobu na firmu Pfizer

Vydavatelka časopisu České lékařské komory a bývalá poradkyně ministra zdravotnictví Davida Ratha Eva Klimovičová, která je podezřelá z přijímání úplatku...

Výběr článků

Načítám