Hlavní obsah

Spory o daně v ODS, Tlustý chce nulovou daň na maso a zeleninu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V nedělních diskusních pořadech politiků se v České televizi i na Primě hodně hovořilo o zavedení jednotné patnáctiprocentní daně, kterou prosazuje ODS. Ukázalo se, že právě tato idea vyvolává roztržku mezi Vlastimilem Tlustým a dalšími čelnými představiteli ODS. Tlustý totiž návrh poupravil a chce, aby na potraviny a léky byla daň nulová.

Článek

Sobotka v Otázkách Václava Moravce jasně řekl, že o nulové dani na léky mluvil jen jediný člověk: "Vlastimil Tlustý a nikdo jiný." Miloš Zeman to ovšem okomentoval slovy, že jde o stínového ministra financí.

Podle Sobotky by bylo obtížné prosadit takovou výjimku v EU, i když řada daňových výjimek v zemích EU existuje. Zdůraznil, že výjimky mají většinou staří členové EU.

Maso a zelenina bez daně

Tlustý v Nedělní partii na Primě svůj návrh rozvíjel. Uvedl, že nulovou daň by mělo patnáct druhových položek, mezi jinými třeba maso, ovoce nebo zelenina.

"Nemělo by to vliv na fiskální výsledky," uvedl s tím, že už v jím předkládaném návrhu je u vybraných položek od podzimu počítáno s nulovou daní. Sám však připustil, že osud jeho návrhu ještě není jistý: "Záleží to na rozhodnutí vedení ODS."

Domnívá se, že by se takový daňový systém dal v rámci EU prosadit, kdyby ovšem vyjednávání nevedla ČSSD. Obvinil ji, že právě kvůli ní nemáme rovnoprávné postavení v EU.

Ve svém návrhu přitom, jak uvedl, počítá i se zvýšením důchodů.

Korupce je problém

Oba členové ODS Sobotka a Tlustý se však shodli v pohledu na současné korupční aféry. Oba politici v rozdílných diskusích dokonce volili skoro stejná slova. "Tady vládne sociální demokracie osm let a z korupce se stal systém, není to selhání jedinců, je-li zavřen úředník a několik lobbyistů, tak jde o korupci. Je tu 50 kauz, nejsou jen o desítkách tisíc, ale o miliónech a miliardách," řekl Sobotka

Tlustý také srovnával s minulostí: "Skandálu mámě padesátkrát tolik. Když se to stalo dříve, tak musela ODS odejít z vlády." Sociální demokracie podle něj vždy jen odsoudí jednotlivce, ale jako strana za nic nemůže.

Zeman se snažil v Otázkách Václava Moravce ČSSD bránit: "Kdyby byli zatčeni úředníci, a byli to členové ODS , tak bych považoval za krajně neférové tvrdit, že je to důsledek politiky ODS."

Přiznal však, že ho zatčení Josefa Lázničky, působícího na ministerstvu dopravy zaskočilo, i když mu nebyl nijak blízko, jak tvrdila média: "Josefe Lázničku znám jako znám tisíce sociálních demokratů, nebyl mým poradcem. Překvapuje mě to osobně u tohoto člověka, kde bych to neočekával, ale kdyby mě překvapovala korupce na jakékoli úřadu, byl bych naivní."

Zeman také řekl, že by sociálním demokratům zapleteným do aféry mělo být pozastaveno členství: "Vždy jsem se řídil padni komu padni a odvolal jsem ministra financí Iva Svobodu, aniž bych byl přesvědčen o jeho vině, ale v politice platí presumpce viny."

Zeman pak opět obhajoval zákon o majetkovém přiznání u vybraných skupin, jako jsou úředníci, soudci a policisté. Sobotka namítal, že jsou tu problémy s ochranou osobních údajů, že není možné uvádět, kdo kde bydlí a co má.

Zeman pak obhajoval majetkovou daň, jaká je třeba ve Švýcarsku, kde činí jedno procento. 

Reklama

Výběr článků

Načítám