Hlavní obsah

Mareš přiznal chyby s Šišou a hodinkami

Právo, ale, zde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ochrana podřízeného v Národním bezpečnostním úřadu a nyní obviněného Vladimíra Šiši byla podle bývalého šéfa NBÚ Jana Mareše chybou.

Článek

"Měl jsem postupoval jako manažer. Zatímco u ředitele platí presumpce viny, u podřízeného z mého hlediska presumpce neviny," přiznal Mareš v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Chybou podle něho bylo i to, že pozdě vrátil starožitné hodinky, které dostal koncem roku 2003 darem od skupiny kolem obviněného konkurzního soudce Berky. "Opravdu jsem to považoval za normální dar k Vánocům. Uvažoval jsem, že ho vrátím velice rychle, ale bohužel jsem se k tomu nedostal." Mareš hodinky vrátil až několik měsíců poté, co se zprávy o trestné činnosti skupiny kolem Berky dostaly na veřejnost. Jiné pochybení Mareš včera nepřiznal.

Ministr vnitra František Bublan vyloučil, že by kauza znedůvěryhodnila systém bezpečnostních prověrek jako celek. "Mám ze své práce ve službách nějakou zkušenost s dodáváním informací do NBÚ a je to tam nastaveno dobře. Bezpečnostní prověrky nedělá ředitel nebo ředitel jeho kanceláře," řekl Bublan ČT.

Předseda sněmovní komise pro kontrolu NBÚ Miloš Titz (ČSSD) v ČT uvedl, že jeho předešlé prohlášení o možnosti celý úřad zrušit a vybudovat znovu bylo jen jednou z variant. "Zároveň jsem říkal, že si musíme představit, co by to znamenalo. ČR je členem NATO a EU, prověřuje celou řadu osob," upozornil.

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil včera v televizi Prima řekl, že se v NBÚ odehrál skandál obrovského rozsahu. "V řadě zemí by vedl k demisi vlády," prohlásil.

Kasal: Premiéři úřad nekontrolovali dobře

Premiér Jiří Paroubek ani jeho předchůdci Vladimír Špidla a Stanislav Gross nedohlíželi dostatečně na funkci NBÚ. V Sedmičce televize Nova to včera uvedl místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL). Kasal citoval ze zřizovacího zákona NBÚ pasáž, že předseda vlády je služebně nadřízen řediteli úřadu a vykonává dohled nad činností úřadu.

Je pro něj hrozná představa, že by NBÚ pracoval stejně, kdyby se aféra neprovalila v médiích. Kasal upozornil, že lidé, kteří žádají o bezpečnostní prověrky, svěřují NBÚ nejintimnější informace o sobě, rodině a známých, dávají jim k dispozici své účty v bankách.

Podle šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka reagoval je případ NBÚ vážný a musí být vyšetřen. Zaorálek přitom není spokojen s tím, jak Mareš odešel. "Měl jasně odpovědět na některé věci, například jestli kontakty z roku 2003 byly poslední, jak se to vyvíjelo dál. Z takové funkce se nedá odejít tak, že člověk po anglicku zmizí, vypne telefon a nekomunikuje," soudí Zaorálek.

Zodpovědnost i opozici

Bezpečnost státu ale podle něj není jen věcí jedné strany nebo koalice. "Měly by na tom pracovat všechny politické strany, dokonce i opozice," řekl Zaorálek. "Pokud se má NBÚ udržet, měl by tam přijít celý nový management, který bude odborně fundován a prověřen," poznamenal Kasal.

Vedení KSČM v sobotu označilo Marešovu rezignaci za minimální a naprosto nepostačující krok. "Je nezbytné, aby se premiér Paroubek začal zabývat méně tím, kdo uveřejnil policejní odposlechy, a více tím, jak provést důkladnou prověrku v NBÚ, a zvážit i režim, ve kterém pracovníci NBÚ pracují," uvedli komunisté ve svém prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám