Hlavní obsah

Paroubek vyzval Klause, aby podpořil registrované partnerství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek napsal prezidentu Václavu Klausovi dopis, v němž ho žádá, aby podpořil registrované partnerství. Současně se už ale snaží, aby byl zákon ve Sněmovně opět přijat v případě, že jej prezident vetuje.

Článek

"Parlament České republiky přijal zákon o registrovaném partnerství, který Vám byl předložen k podpisu. Vzhledem k Vašim pochybám o tomto zákoně, které jsem zaznamenal, obracím se na Vás, vážený pane prezidente republiky, s naléhavou žádostí, abyste k uvedenému zákonu jeho podpisem zaujal vstřícný postoj," napsal Paroubek.

Připomněl také, že poslanci se na novele dlouho nedokázali dohodnout a zákon je výsledkem dlouhého procesu odborných i politických diskusí. Norma podle něj nenahrazuje manželství, má jen poskytnout právní podklad pro život dvou lidí. Jeho přijetí posílí lidská práva v ČR.

Klaus: zákon privileguje

Klaus se netají výhradami k jeho znění. Podle něj se tím jedna skupina osob, homosexuálové, zvýhodňuje před ostatními. Pokud Klaus zákon vrátí do Sněmovny, bude nutné získat alespoň 101 hlasů pro schválení registrovaného partnerství.

Paroubek v pátek parlamentních kuloárech sondoval podporu registrovanému partnerství u komunistů. Ke stoprocentní podpoře vyzval již dříve i sociálnědemokratické zákonodárce, kteří se 70 členy vytvářejí nejpočetnější poslanecký klub. Když Sněmovna loni zákon podpořila, zvedlo pro něj ruku 86 poslanců.

Paroubek proto hledal pomoc i u šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. "Bavili jsme se o tom, ale neshodli jsme se. Já nebudu nikoho přesvědčovat. Podle mě ta otázka nesouvisí s politickým programem, ale je vyloženě na svědomí každého poslance," řekl Filip.

Česko by se přijetím zákona stalo první postkomunistickou zemí v Evropě, kde stát umožní matrikou evidované soužití gayů a lesbiček. V jiných koutech Evropy je však registrované partnerství legální.

Tlustý souhlasí s Klausem

Také podle šéfa poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého je rozhodnutí o registrovaném partnerství osobní věcí každého poslance. "Žádné klubové stanovisko, volné hlasování podle vlastního přesvědčení," řekl Tlustý. Za sebe ale Tlustý řekl, že má podobný názor jako prezident. "Jsem rozhodně proti tomu, aby byli diskriminováni, ale na druhou stranu seznam nějakých privilegií nepodporuji," uvedl.

Premiér dnes téma otevřel i na jednání klubu ČSSD. Podle informací ČTK poslance ČSSD vyzval, aby zákon podpořili a aby tentokrát byli i přítomni na hlasování. "Bylo řečeno, že tentokrát by neměly být ani žádné odchody," řekl jeden z poslanců.

Anketa

Souhlasíte s případným přijetím zákona o registrovaném partnerství?
ano
56,5 %
ne
43,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14175 čtenářů.

Reklama

Související články

Registrované partnerství podporuje i Gott

Zákon o registrovaném partnerství, který v prosinci podpořila Sněmovna, putuje do Senátu. Aktivisté homosexuálů získali i podporu významných heterosexuálních...

Výběr článků

Načítám