Hlavní obsah

VZP dostane od státu tři miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici se snaží zažehnat stávkovou pohotovost lékařů. Ve středu se dohodli, že dají Všeobecné zdravotní pojišťovně do konce týdne tři miliardy korun jako předsunutou platbu za státní pojištěnce. Politici tak chtějí zkrátit dobu, kdy lékaři čekají na platby od VZP.

Článek

"Cílem vlády ČR je snížit v krátké době deficit VZP, a zkrátit tak doby splatnosti pro zdravotnická zařízení," uvedla mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Na předsunuté platbě se ve středu dohodli ministr zdravotnictví David Rath, ministr financí Bohuslav Sobotka a premiér Jiří Paroubek. Zmíněné tři miliardy za státní pojištěnce by VZP stejně dostala, ale později.

Platba chodila s předstihem v minulých letech. VZP ale letos, kdy rok začala v nucené správě, o předsunutou platbu nepožádala. VZP dluží asi 11 miliard korun.

Pohotovost vyhlásí i pediatři a zubaři

Bez ohledu na tento krok vyhlásí ve středu stávkovou pohotovost i pediatři, zubaři a ambulantní lékaři. Od VZP dostávají platby za péči až s dvouměsíčním zpožděním. Kvůli zpožděným platbách vstoupili do stávkové pohotovosti v úterý i praktiční lékaři.

"S vyhlášením stávkové pohotovosti počítáme, je to spíše otázka formální, aby ji na dnešním večerním zasedání schválil výbor sdružení," uvedl místopředseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn.

Reklama

Související články

Policie šetří uvalení nucené správy na VZP

Policisté začali vyšetřovat listopadové uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Zjišťují, zda se nynější ministr zdravotnictví David...

Výběr článků

Načítám