Hlavní obsah

Zdravotní pojišťovny chtějí snížit počet lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V českém zdravotnictví se rozhořívá boj mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotníky, především lékaři. Výkonný ředitel Svazu českých pojišťoven (SZP) Jaromír Gajdáček řekl, že pojišťovny nehodlají letos prodloužit smlouvy s 10 až 15 procenty zdravotnických zařízení. S takovým krokem důrazně nesouhlasí šéf Lékařského odborového klubu (LOK) Milan Kubek, jenž varuje před "profesní likvidací" lékařů.

Článek

O nových smlouvách začali lékaři, nemocnice a pojišťovny vyjednávat na společné schůzce v úterý. K výsledku nedospěli, jednání bude pokračovat 17. ledna.

Gajdáček řekl, že pojišťovny teď uzavírají smlouvy se zdravotnickými zařízeními na pět let. Podle něj je ale prakticky nemožné smlouvy vypovědět. Vysvětlil, že by se to mohlo stát jen v případě výrazného porušení podmínek poskytování péče, což je ale těžké dokázat. Tuto situaci by mohly změnit podmínky nových smluv. Gajdáček si též myslí, že omezení počtu zdravotnických zařízení by snížilo výdaje zadluženého zdravotnictví.

Kubek však chce, aby se smlouvy s pojišťovnami uzavíraly na dobu neurčitou. Podle něj by je měli uzavřít všichni zdravotníci, kteří měli smlouvu s pojišťovnami na konci loňského roku. To by lékařům zaručovalo, že by se nemuseli bát, že pojišťovny s nimi smlouvu rozvážou. Kubek by zrušil jen zařízení, která páchají pojistné podvody, nedodržují ordinační hodiny či nekvalitně pracují.

Gajdáček nesouhlasí s Kubkovým tvrzením, že by nové podmínky mohly vést k výrazné redukci počtu ordinací. Lékařů, kteří nebudou mít smlouvu s žádnou pojišťovnou, bude podle něj minimum.

Lékaři nejsou jednotní

Předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer ale nesdílí Kubkovy obavy o lékaře. Podle Neugebauera má většina účastníků vyjednávání včetně zástupců pojišťoven a lékařů zájem se dohodnout. Jediný, kdo ji nemá, je LOK v čele s Kubkem, který se snaží jednání komplikovat, tvrdil Neugebauer.

Pokud se vyjednavači nedohodnou do půl roku od začátku jednání, může o smlouvě rozhodnout ministr zdravotnictví. Neugebauer připustil, že možná právě to je cílem LOK, neboť Kubek je dlouholetým přítelem ministra zdravotnictví Davida Ratha. Gajdáček je však optimista a myslí si, že jednání o nových smlouvách úspěšně skončí v březnu či dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám