Hlavní obsah

Klaus si s Paroubkem po obědě notoval

Právo, Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LÁNY

Již tradičně pozval prezident Václav Klaus se svou chotí Livií hned z kraje nového roku na oběd do Lán premiérský pár. Před dvěma roky to byl Vladimír Špidla s manželkou Viktorií, loni Stanislav Gross se Šárkou a letos Jiří Paroubek (všichni tři ČSSD) s manželkou Zuzanou. A Klaus s Paroubkem si po obědě notovali. Téměř to vypadalo, že vše je zapomenuto.

Článek

Po společném obědě prvního a čtvrtého muže ve státě a jejich manželek si Klaus s Paroubkem neformálně pohovořili asi dvě hodiny. A po téměř už tradičních sporech ani památky.

Podle svých slov spolu hovořili o práci vlády do června 2006, tedy do voleb do Sněmovny. Chtějí také přispět, aby volební kampaň proběhla důstojně. Mluvili o koordinaci zahraničních cest. Domluvili se také, že Klaus zítra jmenuje Jiřího Havla vicepremiérem pro ekonomiku místo Martina Jahna.

Oba schůzku označili za užitečnou a příjemnou. Klaus s potěšením přijal informaci, že deficit státního rozpočtu na rok 2005 je nižší, než vláda původně plánovala. "Je to určitě pozitivní zpráva," řekl prezident a s nadsázkou dodal, že i letos by mohl být schodek nižší, "kdyby se pan premiér víc snažil".

K vzájemným slovním přestřelkám Klaus řekl, že je potřeba rozlišovat ideové spory od osobních. Takováto setkání prý přispívají k vyjasnění si názorů.

Na otázku Práva, zda není Česko ohroženo odstávkou dodávky plynu přes území Ukrajiny, Paroubek řekl, že dodávka je zatím bez omezení a případně se mohou potřeby vykrýt dodávkami z Norska. Rezervy jsou podle Paroubka na 60 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám