Hlavní obsah

Dálnice D1 pod přívaly sněhu zkolabovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravu v celé České republice komplikuje husté sněžení a četné havárie. Dálnice D1 je kvůli nehodám kamionů místy neprůjezdná v obou směrech. Na Vysočině byl její úsek dokonce uzavřen. Energetici se v mnoha oblastech snaží obnovit dodávku proudu, kterou přerušily především popadané stromy po páteční vichřici.

Článek

Sníh a špatná viditelnost ztěžuje jízdu místy i na dálnici D1. Teploty se v kraji pohybují od minus pěti stupňů do nuly.

"Na 107. kilometru ve směru na Prahu stojíme už 3 hodiny. Dálnice je totálně ucpaná. Nelze se pohnout ani o metr," sdělil Novinkám ve 20:00 jeden z řidičů.

Také na silnicích první třídy zůstávají na řadě míst zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření či po pluhování. Většina těchto stěžejních komunikací je podle silničářů sjízdná jen se zvýšenou opatrností.   

Na Vysočině uzavřena D1

Husté sněžení postihlo odpoledne Vysočinu. V některých částech kraje napadlo až 20 centimetrů sněhu. Vzpříčené kamiony přes vozovku zablokovaly v obou směrech dálnici D1 a kolem 21:00 byl proto uzavřen vysočinský úsek, aby mohly být vyproštěny kamiony, které několik hodin blokují dopravu.

Dálnice byla uzavřena v obou směrech mezi 64 a 119 kilometrem. O odvedení aut z rizikového úseku se budou starat záchranáři, policie i jihlavští strážníci. Obnovení provozu se dá předpokládat nejdřív ve 23:00.

První problémy na dálnici nastaly kolem 14:00 ve směru na Prahu. Později váznoucí kamiony zastavily dopravu v obou směrech. Kvůli přibývajícím osobním autům se záchranáři ke kamionům dostávali obtížně. Těžká auta, často jen s letním vybavením, měla po vyproštění na silnici další potíže.

Některé osádky již na dálnici strávily i šest hodin. Záchranáři jim nabízejí i pohonné hmoty, případně vodu a potraviny. "Hlavní problém je s nákladními auty, ostatní vozy postupně odjížděly," uvedl hejtman Miloš Vystrčil. Podle něj zatím nikdo nebyl vážněji zraněn ani není v ohrožení života. S koordinací dopravy u sjezdů bude pomáhat jihlavská městská policie.

Na silnicích se objevují sněhové jazyky

Na Českobudějovicku komplikuje dopravu silné sněžení a vítr, v nižších polohách místy náledí. Vážná nehoda se stala i v Liberci. [celá zpráva] Při nehodě autobusu s kamionem se zde zranilo 15 lidí.

Sněžit začalo odpoledne také na jihu Moravy. Na Blanensku byly silnice sjízdné se zvýšenou opatrností, ve vyšších polohách byl na vozovkách ujetý sníh krytý posypem.

Sněhové přeháňky ztížily dopravu ve Středočeském kraji. Na řadě silnic panuje snížená viditelnost, situaci komplikuje také silný vítr.

Kolem 19:00 sněžilo ve větší části kraje, výjimkou bylo například Rakovnicko, Příbramsko a Berounsko. Ani v těchto oblastech ale není na silnicích zcela bezpečno. Na Příbramsku se objevují sněhové jazyky, z Rakovnicku jsou hlášeny zledovatělé úseky silnic. Na Mladoboleslavsku ztěžuje situaci silný vítr, na východě kraje silničáři v celé oblasti vozovky sypou a pluhují. Na řadě míst kraje zůstává na silnicích ujetá vrstva sněhu.

Husté sněžení během dne komplikovalo dopravu například na hlavním silničním tahu mezi Mladou Boleslaví a Mělníkem, kde především zůstávaly v kopcích stát kamiony. Některé úseky jsou rovněž těžko sjízdné i pro silné osobní automobily. Kromě silničářů měli napilno i hasiči, kteří v pátek vyjížděli kvůli počasí ke 196 zásahům.

V Ústeckém kraji by řidiči neměli vyjíždět do horských oblastí na Teplicku a Chomutovsku. Silničářům se však podařilo obnovit sjízdnost komunikací k hraničním přechodům Moldava na Teplicku a Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku.

Energetici řeší problémy s výpadky sítí

Energetikům se po páteční vichřici v některých oblastech stále nepodařilo obnovit dodávky elektřiny. V Olomouckém kraji zůstávalo bez proudu asi 100 rodin. Také na Vsetínsku zůstávalo zhruba 150 domácností bez elektřiny. Všechny závady se dnes v pravděpodobně opravit nepodaří a potrvají do neděle. Na Vysočině byly sice dodávky proudu obnoveny, v noci se však mohou objevit krátké výpadky.

v Libereckém kraji bylo odpoledne mnoho oblastí bez elektřiny, například v rekreačních střediscích Vítkovice a Benecko na Jilemnicku. Bez elektřiny byli také lidé na řadě míst na Jablonecku. Polámané stromy z trasy pomáhali odklízet brigádníci.

Bez proudu byly i některé domácnosti v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Energetici zaznamenali v pátek a v noci na sobotu 90 poruch na vedeních vysokého napětí a stovky výpadků na vedeních nízkého napětí. Většinu z poruch však opravili.

Nejhorší situace panovala v Rokytnici nad Jizerou, kde do vedení popadaly silné stromy. Ve Špindlerově Mlýně se podařilo obnovit dodávku proudu. Silnice byly v Královéhradeckém kraji sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na Rychnovsku, v oblasti Orlických hor, na silnicích místy ležela vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem. V Pardubickém kraji byly zasněžené silnice ve vyšších oblastech.

Severočeši řeší závadu na vedení velmi vysokého napětí

Severočeští energetici stále řeší závadu na vedení velmi vysokého napětí v blízkosti ústeckého nákupního střediska Carrefour. Prudké nárazy větru zde v pátek porazily dva stožáry elektrického vedení. Kolem stovky obcí se tak kvůli vichru ocitlo dočasně bez proudu i ve Středočeském kraji.

V Plzeňském kraji byly komunikace s opatrností sjízdné, silnice v okolí Filipovy Huti na Šumavě však pouze se řetězy. Jazyky a závěje vítr nafoukával na vozovky na Tachovsku, na severu Plzeňska, na Domažlicku a Klatovsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám