Hlavní obsah

V Ústí se soc. dem. vzpírají Paroubkovi

Právo, Alexandr Mitrofanov, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

O vzpouru vůči krajskému a celostátnímu volebnímu lídrovi Jiřímu Paroubkovi se v pondělí pokusil krajský výkonný výbor ČSSD v Ústí nad Labem. Paroubek se na jednání vyjádřil jasně proti tomu, aby ČSSD podpořila krajský rozpočet navrhovaný ODS. Po premiérově odjezdu se však situace změnila a KVV - až na dva členy, kteří byli proti - odhlasoval, že soc. dem. rozpočet ODS, s níž je v krajské koalici, podpoří.

Článek

Paroubek v úterý Právu zopakoval stanovisko, s nímž podle svědků vystoupil už na KVV: že tato podpora není v zájmu ČSSD, ale jediného radního za soc. dem. Pavla Koudy.

"Myslím, že by to byla ohromná politická chyba. Ještě o tom budu mluvit s předsedou kraje, protože takovým způsobem bych si spolupráci nepředstavoval," řekl premiér a volební lídr. Ke Koudovi dodal: "Myslím si, že osobní prospěch jednoho člověka, který je členem kraje, nemůže narušovat volební výsledek soc. dem. Jestli on si myslí, že jako člen rady s ní má solidaritu, tak ať se solidarizuje hlasováním, ale nebylo by rozumné, kdyby to dělali i další členové zastupitelstva za ČSSD. Já doufám, že to neudělají," uzavřel Paroubek.

Jedním ze členů KVV, kteří hlasovali proti, byl bývalý krajský šéf Jaroslav Foldyna. Právu řekl, že to udělal proto, že v návrhu rozpočtu jsou "výrazně kráceny prostředky na osobní železniční dopravu, což by se negativně projevilo v dopravní obslužnosti především zaměstnanců. A to jsou moji voliči."

Na rozpočtu se soc. dem. podílela

Jiný názor má samotný radní a první místopředseda KVV Kouda. V pondělní diskusi podle něj skutečně padlo několik různých názorů v souvislosti s rozpočtem kraje, ale dodal, že Paroubkovo vystoupení bylo jen jedním z mnoha. "Máme dohodu s ODS o povolební spolupráci, společně jsme na rozpočtu spolupracovali. Odpovídám za oblast školství a kultury, na kterou bylo uvolněno šest miliard korun. Se skladbou těchto finančních nákladů jsem plně spokojen. Bylo by nelogické, kdybych byl proti tomuto rozpočtu," řekl Kouda Právu.

"Většinou hlasů členů KVV ČSSD bylo doporučeno krajským zastupitelům za ČSSD, aby při hlasování o rozpočtu na rok 2006 v podobě, jak je předložen, tento návrh podpořili," dodal.

Předseda krajských soc. dem. Petr Benda spor zatím nechtěl veřejně hodnotit. "Nebudu se k tomu vyjadřovat, počkejte si na středeční tiskovou konferenci KVV ČSSD," řekl Právu. Stejné stanovisko zaujala i místopředsedkyně Ústeckého kraje i celé ČSSD Jana Vaňhová. "Vše se dozvíte ze středečního tiskového prohlášení," reagovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám