Hlavní obsah

Kalousek: ČSSD chce vládnout s podporou komunistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek se opět pustil do koaličního partnera, nejsilnější vládní ČSSD. Podle něj bude hlas pro soc. dem. zároveň znamenat posílení pozice KSČM, neboť skutečnou prioritou ČSSD je prý vládnutí s podporou komunistů.

Článek

Podle Kalouska je Paroubkovo tvrzení, že dává přednost nekomunistické koalici, pouhým zastíracím manévrem.

"V novinách čteme, že první prioritou ČSSD je nekomunistická koalice, teprve poté menšinová vláda s podporou komunistů. Všem je zřejmé, že se jedná o taktickou účelovou lež. Skutečnou strategickou prioritou sociální demokracie je vládnutí za podpory komunistů," řekl Kalousek.

Paroubek: kvůli taktice jsou nám blíže demokratické strany

Paroubek o víkendu spolustraníkům naznačil, že ČSSD by měla před volbami preferovat možnou spolupráci s demokratickými stranami, tedy s ODS a KDU-ČSL. Premiér ale pokládá za nereálné, že by ODS přistoupila na jeho podmínky a změnila své názory na sociální stát a evropskou integraci. "Toho nejsou schopni. A tak tuto věc berte jako taktickou," sdělil Paroubek.

Premiér si nedovede představit spolupráci s komunisty na vládní úrovni, ve Sněmovně mu však není zcela proti srsti. V minulosti Paroubek naznačil, že prioritou je pro ČSSD prosazení programu strany, který se především v sociálních oblastech překrývá s požadavky komunistů.

Paroubek se veřejně snaží nevystrašit nekomunistickou veřejnost, jeho skutečné záměry jsou jiné, zdůraznil Kalousek. "Námluvy ČSSD a KSČM jsou domluveny, upečeny. Důkazem jsou poslední návrhy umožňující vyvlastňování soukromého vlastnictví, které vznikly ve společné dílně obou stran," řekl šéf KDU-ČSL. "To už nejsou návrhy, kde KSČM podporuje program ČSSD, to jsou ústupky, které dělá ČSSD vůči komunistům," prohlásil Kalousek.

Kalousek je ostrým antikomunistou, dříve označil KSČM za zločineckou organizaci. Odmítl se za své výroky omluvit i poté, co se proti jeho slovům ohradil předseda komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám