Hlavní obsah

Paroubek: Se mnou v čele získá ČSSD přes 30 procent

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mimořádný jednodenní sjezd ČSSD, který má zvolit premiéra a celostátního lídra ČSSD Jiřího Paroubka předsedou strany, se uskuteční 10. nebo 13. května 2006 v Praze. Potvrdila se tak informace sobotního Práva. Jednoznačně o svolání sjezdu těsně před sněmovními volbami rozhodl v sobotu ústřední výkonný výbor ČSSD, když se při hlasování jen několik delegátů zdrželo.

Článek

Paroubek podle svých slov nepochybuje, že volební výsledek ČSSD překročí 30 procent. Pokud by se to zdařilo, s největší pravděpodobností by se tak zhatily vyhlídky ODS na dominanci v příští vládě.

Paroubek zatím nemá protikandidáta. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka totiž uvedl, že na křeslo šéfa nepomýšlí. "Myslím si, že předsedou strany by měl být někdo, kdo je přeci jen zkušenější a starší," uvedl Sobotka, který se Paroubka chystá osobně navrhnout.

Sobotka je od března prvním místopředsedou a jím by také v květnu zůstal. Od zářijové rezignace Stanislava Grosse je statutárním předsedou. "Sjednotíme funkci předsedy strany s funkcí volebního lídra," řekl k tomu premiér. Soupeř by přitom Paroubkovi nevadil. "Když bude mít odvahu, určitě se najde," poznamenal.

Představí také nový vládní tým

Nejpodstatnější na mimořádném sjezdu bude podle Paroubka fakt, že ČSSD měsíc před volbami veřejnosti představí své vize i akční program možných ministrů, protože to bude ona, "kdo sestaví příští vládu".

Sjezd bude součástí volební kampaně ČSSD. "Na rozdíl od marketingových tahů ODS, která předkládá svůj volební program dva roky před volbami, dělá svůj sjezd sedm měsíců před volbami, děláme srozumitelné kroky," uvedl Paroubek.

Dosud platí usnesení letošního brněnského sjezdu o tom, že celé vedení ČSSD má okamžitě dát své funkce k dispozici, pokud strana ve volbách nezíská alespoň 30 procent, a to za podmínky, že strana nebude kritizována zevnitř.

"Nepochybuji, že ten volební výsledek bude mezi 30 a 35 procenty," prohlásil premiér. V takovém případě by se po volbách konal jen řádný sjezd, a to v březnu 2007 v Brně.

Zaorálek, Škromach či Kraus do vedení?

Když se Paroubek stane předsedou ČSSD, uvolní své místopředsednické křeslo. Otázku, kdo by ho mohl obsadit, označili členové vedení ČSSD za předčasnou. Přesto se spekuluje o šéfovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi, vicepremiérovi Zdeňku Škromachovi a šéfovi poslanců Michalu Krausovi.

Premiér od sjezdu očekává reflexi volebního programu, který ČSSD projedná v lednu, a to po diskusi s veřejností. "Toho ODS na rozdíl od nás není schopna," dodal premiér. Paroubek si nemyslí, že by pražský sjezd mohl revokovat bohumínské usnesení, ve kterém si ČSSD zakázala spolupracovat na vládní úrovni mj. s KSČM.

Premiér podle informací Práva v projevu zdůraznil svou představu menšinové "vlády talentů", která by po volbách hledala podporu napříč spektrem. Paroubek měl v té souvislosti říci, že by nebyl rád, kdyby se poslanci za ČSSD stali lidé, kteří by mohli zužovat manévrovací prostor při povolebním vyjednávání.

Kraus připomněl, že etický kodex poslance, který předložil Zaorálek, se dopracuje tak, aby ho mohli podepsat všichni kandidáti ČSSD do Sněmovny. Podle Krause existuje také čestné prohlášení pro kandidáty, v němž se mají zavázat, že budou "podporovat vládní program a že budou pracovat ve prospěch soc. dem.".

Sobotka popřel, že by se ČSSD soustředila na menšinový kabinet jako svou hlavní variantu v případě volebního vítězství. "Nemyslím si, že bychom začali někde jinde než výzvou vůči ODS, popřípadě lidovcům, pokud se vůbec lidovci dostanou do Sněmovny, na to, abychom si sedli za stůl a vedli debatu o možném programovém kompromisu," uvedl.

ČSSD by se podle něj snažila o většinový kabinet bez komunistů. "Pokud by kompromis nebyl možný, dovedu si představit menšinovou vládu soc. dem. a odborníků," dodal Sobotka s tím, že jakákoli forma spolupráce "s touto KSČM" nefiguruje v žádné z variant.

"Moderní strana"

Podle Paroubka se řečníci na ÚVV soustředili na zbývající čas do voleb, zvlášť na úkoly pro vládu a poslanecký klub soc. dem. "Tam je těžiště práce v nejbližších týdnech a tam se rozhodne, zda bude tuto vládu možné hodnotit jako vládu s pozitivním volebním výsledkem," řekl premiér.

Členové ÚVV nesouhlasí s představou, že po Paroubkově zvolení do čela se ze soc. dem. stane strana jediného muže. "Já na tom vůbec nic nehledám. Je to přirozená autorita, která by se měla legalizovat i řádnou volbou," uvedla exministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Podle poslance Jana Kavana by mohla být absence předsedy v soutěži se "silně centralizovanými stranami" překážkou. Proto Kavan, ačkoli na kandidátce do Sněmovny sám nefiguruje, mimořádný květnový sjezd přivítal.

"Jiří Paroubek velmi dobře a pečlivě vnímá rozměr demokratické diskuse ve straně," řekl Právu Kraus. Podle něj ČSSD směřuje k modelu vnitřně názorově bohatého, ale "navenek jednolitého" uskupení. "To znamená klasická moderní strana, která napřed vydiskutuje svůj názor, a když ho definuje, udělá všechno pro jeho naplnění. Takové atributy nám v minulosti chyběly," míní Kraus.

Reklama

Výběr článků

Načítám