Hlavní obsah

Esemesku kvůli alkoholu poslalo již přes 10 tisíc řidičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novou službu Promile SMS, která pomocí textových zpráv umožňuje zjistit promile alkoholu v krvi, již podle jejích tvůrců využilo přes 10 tisíc motoristů. Služba je řidčům k dispozici od 21. září, její provoz bude pokračovat i v příštím roce.

Článek

"Promile SMS byla objednána z více než 6000 různých telefonních čísel. Ze třetiny telefonních čísel byla služba objednána opakovaně," tvrdí Darina Miklovičová ze společnosti Best Communication Group, která za akcí stojí.

Podobná akce se osvědčila například ve Finsku, kde ji řidiči využívají již od roku 2000. Cena jedné textovky vyjde poživačníky alkoholu na 20 korun, ovšem mohou se tak vyhnout tučným pokutám. Lidé by si měli na www.promilesms.cz zjistit jejich kódy, které jsou založeny na údajích pohlaví, věku, hmotnosti, začátku konzumace alkoholu, jeho druhu a množství. Poté se do minuty dozvědí, kolik promile mají v krvi.

Třetina tazatelů alkohol v krvi nemá

Většinou se o to, zda už vystřízlivěli po probdělé noci, zajímají muži (v 82 procentech případů). Lepší znalost mobilních telefonů je jedním z důvodů, proč esemeskami zjištují alkohol v krvi především mladí lidé od 18 do 29 let (45 procent).

Průměrný uživatel služby není žádný tlouštík, váží 82 kilo. Nejvíce holduje alkoholu večer v době od šesti hodin do půlnoci (51 procent). V krvi má průměrný zákazník 1,03 promile, muži více (1,07 promile) než ženy (88 promile).

Autoři průzkumu uvádějí, že téměř jedna třetina z těch (31,2 procenta), kteří pošlou kvůli zbytkovému množství alkoholu textovou zprávu, se dozví příjemnou zprávu, že mají nulovou hladinu a mohou vyjet na silnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám