Hlavní obsah

U Slavkova si připomínají bitvu tří císařů

Právo, Novinky, ČTK, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SLAVKOV

Na slavkovském bojišti začíná v 13 hodin rekonstrukce bitvy tří císařů, do níž se zapojí skoro 4000 členů vojenských historických klubů z 23 zemí. Použijí i speciálně vycvičených koní. K vidění budou všechny klíčové okamžiky bitvy. Koná se den po dvoustém výročí střetnutí.

Článek

Očekávaný počet 30 tisíc návštěvníků byl podle Českého rozhlasu překročen.  Tribuna byla plná a mnozí diváci se tísnili v několika řadách. Řada z nich také nestihla začátek, protože museli jít pěšky z velké dálky, neboť se parkoviště zaplnilo.

Čilý ruch byl před polednem na dálnici, jejíž část se změnila v obří parkoviště. Řidiči na ní musí počítat s jízdou v kolonách. Parkoviště bylo hodinu před polednem zaplněno ze třetiny. Tribuny byly půl hodiny před začátkem plné.

"Máme již drobné dopravní problémy. Na 210. kilometru dálnice D1 se stala lehká nehoda tří aut, nikdo nebyl zraněn," řekla jihomoravská policejní mluvčí. Připomněla, že dálnice ve směru Brno-Vyškov v šestikilometrovém úseku od východního přivaděče v Brně-Slatině po sjezd na obec Holubice slouží jako parkoviště. Provoz byl sveden ráno do tahu Vyškov-Brno, v němž auta jezdí v obou směrech. Vytvořily se tam přibližně čtyřkilometrové kolony.

 "Lidé nám ale udělali radost. Na bojiště přijíždějí zejména hromadnou dopravou z Brna a Slavkova," zdůraznila mluvčí.

Mezi diváky byl i náměstek primátora korsického města Ajaccio Charles Napoleon. Je totiž jedním z potomků Napoleonova bratra Jéroma. Dvousté výročí bitvy je pro obyvatele Ajaccia velkou událostí. Město je totiž rodištěm císaře Napoleona. Tamní obyvatelé rekonstrukci bitvy sledovali v přímém přenosu.

Ležení v Tvarožné a pod vrchem Žuráň

Ve čtyřicetihektarovém areálu pod vrchem Santon, který kvůli rekonstrukci vznikl, začal již ráno historický jarmark. Tvoří jej sto stánků s výrobky tradičních lidových řemesel. Na bojišti jsou ve speciálních stanech také dvě obří restaurace.

 Již ráno se na bojiště začali stahovat i vojáci. Spojenci - Rusové a Rakušané měli ležení v Tvarožné, Francouzi pod vrchem Žuráň. Většina jednotek již na místě čeká na pokyny devítičlenného štábu "generálů", jenž bude celou operaci řídit.

Nadšenci si připomenou bitvu tří císařů. Odehrála se před 200 lety - 2. prosince 1805. Napoleon v ní díky svým strategickým schopnostem rozdrtil početnější šiky rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. V bitvě padlo 20 000 mužů.

Z Francie přijela ministryně obrany

Nejvyšším francouzským představitelem, který zaštítil oslavy 200. výročí slavkovské bitvy svou osobní přítomností, byla v pátek francouzská ministryně obrany Michele Alliotová-Marieová, když v rámci návštěvy ČR zamířila po jednáních s českými politiky z Prahy přímo do dějiště této dějinné události na Moravu.

Na tiskové konferenci v Praze označila výročí bitvy za "skvělé poselství naděje" a "oslavu moudrosti národů", jimž se podařilo překonat překážky dané staletími válek a přejít ke spolupráci na utváření nové Evropy.

Promluvila také na vrchu Žuráni na pietnímu aktu u pamětní desky s plastickou mapou bojiště, kde zahrála vojenská hudba francouzské školy dělostřelců. Setkala se i s absolventy francouzské vojenské akademie v Saint-Cyru, kteří se rekonstrukce účastní, mnozí v generálských uniformách. Hlavně u Francouzů bylo vidět rozčarování z toho, že součástí vzpomínkových akcí je operní představení Vojny a míru, které oslavuje Napoleonova protivníka Kutuzova, nebo že na bojišti bude odhalena Kutuzovova socha.

"Tak to nelze 200 let po bitvě brát. My to bereme jako vzpomínku na událost, která měla velký význam v dějinách, jako uctění padlých a také trochu jako představení pro velké kluky. Rozhodně tu nejsme kvůli oslavě vítězství některé strany," komentoval to Rudi Krampf z Dolního Rakouska, který na bojiště dorazil jako civilista.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám