Hlavní obsah

Imunita senátorky Janáčkové v ohrožení kvůli opravě koupaliště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mandátový a imunitní výbor Senátu ve středu rozhodl, že senátorka a starostka ostravské části Mariánské Hory Liana Janáčková (za Nezávislé) by neměla požívat výhod imunity. Důvodem je podezření z nekalého chování při opravě tamního koupaliště.

Článek

Policie požádala Senát o vydání Janáčkové koncem léta. Senátorka Janáčková tehdy řekla, že žádost se zřejmě týká trestního oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, které na ni loni v srpnu podali bývalí kolegové z ODS kvůli transakcím kolem hulváckého koupaliště.

Pokud Senát jako celek Janáčkovou imunity zbaví, bude ji moci policie vyšetřovat. V opačném případě by její stíhání bylo navždy zastaveno.

Žalobu na Janáčkovou, která dříve byla členkou ODS, podali občanští demokraté Petr Sumara a Roman Ramach.

Janáčková tvrdí, že nikoho neokradla

Senátorka již dříve jakékoli provinění odmítla. "Myslím, že to prostě je hloupost, nikoho jsem neokradla, nezkorumpovala," řekla Právu v září.

Senátorka uvedla, že už jednou policii podávala vysvětlení a případ koupaliště už byl dvakrát odložen. Případ proto pokládala za uzavřený. Překvapilo ji, že ji policie o novém rozhodnutí neinformovala a na Senát se obrátila se žádostí až po roce.

Obvod v roce 1993 ručil soukromé společnosti EMI za úvěr u Moravia Banky areálem hulváckého koupaliště. Úvěr ale nebyl splacen. Za peníze z úvěru firma koupaliště spravila a několik let provozovala. Pak ale zkrachovala a konkursní správce požádal obvod o vyrovnání 4,88 miliónu.

O dalších pět miliónů korun obvod přišel již v roce 1998, když EMI z koupaliště vyplácel. Měla to být kompenzace za rekonstrukce provedené v areálu. 

Policie před šesti lety případ odložila

Celý případ šetřili policisté v Mariánských Horách už v roce 1999 a odložili jej. "Podezření z trestné činnosti zneužití pravomoci veřejného činitele jsme nezjistili," řekl již dříve šéf tamního oddělení Miroslav Kelnar.

Sumara poslední vývoj komentoval slovy, že spravedlnost dostala konečně zelenou. "Protikorupční oddělení tam určitě něco našlo. V tom případě by se pak ale mělo také prošetřit, proč už nesdělili obvinění Janáčkové policisté z obvodního oddělení Mariánských Hor, když tehdy celý případ šetřili. Nad tím by se měla zamyslet inspekce," uzavřel Sumara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám