Hlavní obsah

Pravice neuspěla s posunutím restituční tečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) uspěl ve Sněmovně s úsilím o ukončení vydávání restitučních pozemků ke konci letošního roku. Poslanci tak nevyslyšeli přání poslanců Vlastimila Tlustého (ODS) a Jana Grůzy (KDU-ČSL), kteří chtěli restituční tečku posunout na konec roku 2009.

Článek

Od ledna 2006 tak bude možné získat místo pozemků kvůli restitučním nárokům pouze finanční kompenzaci. Mládkovo ne poslaneckým návrhům podpořilo 95 ze 183 přítomných zákonodárců. Ke schválení bylo zapotřebí 92 hlasů. Odklad restituční tečky zamítli především poslanci ČSSD a KSČM.

Zákon o půdě, který restituční tečku obsahuje, schválili poslanci již  začátkem listopadu. Přesto se ve středu Tlustý a Grůza pokusili o jeho odklad. V praxi se ukázalo, že je to příliš krátká doba na vyřízení všech restitučních nároků," oponoval Grůza. Pokud se podle něho lhůta neposune, skutečně hrozí řada stížností na Českou republiku kvůli tomu, že nebudou vydávány náhradní pozemky.

Tlustý doufá, že lidé, kteří mají restituční nároky, podají žalobu k Ústavnímu soudu. Podle něj by to mělo být asi 100 tisíc lidí. Nevypořádané restituční nároky dosahují výše 1,5 miliardy korun.

Mládek uvažuje o zvýhodnění lidí s nevyřešenými restitučními nároky na pozemky, pokud o ně budou chtít po restituční tečce soutěžit v dražbách. Podle ministra by lidé mohli být zvýhodněni určitým koeficientem. Restituent s nárokem 10 tisíc korun by podle něj mohl uplatnit požadavek až 20 tisíc korun.

Anketa

Mělo by vydávání restutučních pozemků skončit do konce letošního roku?
ano
49,3 %
ne
50,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 872 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám