Hlavní obsah

Topolánkovi udělaly regiony škrt přes rozpočet

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K tiché vzpouře uvnitř ODS zaveleli regionální bossové občanských demokratů. Oproti plánům stranických špiček v čele s předsedou Mirkem Topolánkem si ODS v Jihočeském a Pardubickém kraji vybrala jiné tváře na přední místa kandidátek pro sněmovní volby.

Článek

Propadákem skončily stranické primárky pro Miroslava Beneše, bývalého místopředsedu strany, který měl lví podíl na zvolení Václava Klause prezidentem v roce 2003. Beneš nejenom, že se nestal volebním lídrem, ale dokonce se nedostal na volební kandidátku.

Lídrem zvolili občanští demokraté v jižních Čechách poslance Toma Zajíčka. S postem poslance se tedy muž, jenž do poslaneckých lavic zasedl v roce 1998, může pomalu rozloučit.

"Jihočeský region se rozhodl pro větší obměnu na kandidátní listině. Člověk ani ve chvíli, kdy chutná pelyněk, nemá zapomínat na to, že co ho nezabije, to ho posílí," komentoval Beneš svůj debakl mezi jihočeskými občanskými demokraty.

"Hlavní příčiny a následné životní kroky si musí s určitým časovým odstupem vyhodnotit sám Miroslav Beneš. Zástupci oblastí si přáli, aby se na čele kandidátky objevila nová tvář," sdělil Právu v minulém týdnu Benešův vnitrostranický sok a šéf prachatické ODS Jan Bauer.

Páralovou porazil chrudimský starosta

 V Pardubicích neuspěla s kandidaturou na volebního lídra stínová ministryně práce a sociálních věcí Alena Páralová, kterou si nemohl Topolánek vynachválit pro její pracovitost. Místo ní zvolili členové ODS v regionu s centrem ve městě dobrého hokeje a chutného perníku volebním lídrem chrudimského starostu Ladislava Libého.

Páralová skončila v primárkách až na páté příčce, bude to mít s obhajobou poslaneckého mandátu obtížné. "Nominace výkonné rady ODS byla doporučující. Tento způsob nominace našemu lídrovi Aleně Páralové nepomohl," vyjádřil mínění místních členů hejtman pardubického kraje Michal Rabas.

Další parlamentní stálicí ODS, která již po volbách opustí sněmovní lavice, je ve středních Čechách Tomáš Teplík. V roce 1996 se jako mladík dostal do Sněmovny jako kandidát ČSSD, kvůli hlasování o státním rozpočtu změnil před devíti lety stranickou legitimaci a stal se členem ODS.

ODS: úspěchy regionů, dlouhodobá vládní absence centra

ODS je úspěšnou stranou na regionální úrovni, kde má kromě Jihomoravského kraje všechny hejtmany, na celostátní úrovni je od roku 1997, kdy padla Klausova vláda v permanentní opozici. Rozdíl mezi úspěchy regionů a dlouhodobou absencí ve vládě na celostátní úrovni by mohl vyvolat zvýšení napětí uvnitř ODS.

Pravděpodobní volební lídři v jižních Čechách a v Pardubickém kraji
krajODSČSSDKDU-ČSL
JihočeskýTom ZajíčekVítězslav JandákMiroslav Kalousek
PardubickýLadislav LibýRadko MartínekPavel Severa

Anketa

Souhlasíte s tím, že Alena Páralová a Miroslav Beneš nebudou volebními lídry ODS?
ano
91,4 %
ne
8,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2129 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám