Hlavní obsah

Ministr zemědělství Zgarba rezignoval

Právo, Novinky, ada, nig
PRAHA

Ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) rezignoval. Z funkce odejde k 16. listopadu. Ve funkci ho nahradí poslanec ČSSD Jan Mládek. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) byl s působením Zgarby nespokojen.

Článek

Zgarba rezignaci oznámil ve čtvrtek na společné mimořádně tiskové konferenci s premiérem. Paroubek současně potvrdil, že post nabídl Mládkovi a ten jej přijal.

"Zatím mě nikdo nepřesvědčil, že Petr Zgarba je do aféry kolem fondu zapleten," řekl ve čtvrtek Paroubek.  Ocenil, že ministr našel k rezignaci morální sílu.

Pro Mládka se Paroubek rozhodnul navzdory tomu, že není zemědělským odborníkem. Sází však na to, že poslanec není napojen na žádnou lobby v této oblasti a dokáže udělat v resortu pořádek.  "Je to praktický a schopný manažer a ekonom," řekl k Mládkovi.

Kandidátem na tento post byl i další poslanec ČSSD Ladislav Skopal, jemu však premiér post nenabídl.

Aféra s Pozemkovým fondem

Zgarbu stála místo několik dní trvající kauza kolem Pozemkového fondu, v jehož čela jako ministr zemědělství stojí. Vyšlo najevo, že fond v létě přidělil spekulantům lukrativní pozemky kolem Prahy za minimální ceny.

Ministr, který skončí ve funkci příští středu řekl, že rezignaci nabídl po "četných mediálních kauzách, u nichž není jasné kdo je rozehrál a kdo je režíruje".

Premiér Paroubek během týdne navrhoval razantní změny ve vedení Pozemkového fondu ČR a nebyl spokojen s dílčími personálními opatřeními, která Zgarba jako šéf fondu provedl v úterý. [celá zpráva] Paroubek v BBC řekl, že by rád viděl odvolený celý výkonný výbor fondu s tím, že ti schopní by se do něj mohli znovu dostat.

To mu ale nakonec post nezachránilo. Premiéru Paroubkovi postupně docházela trpělivost, už v průběhu čtvrtka dával najevo, že Zgarba ve funkci skončí.

Zgraba měl být původní lídrem kandidátky ČSSD na Vysočině. Paroubek ve čtvrtek řekl, že zůstane na předních místech kandidátky. Zda ale bude lídrem, o tom musí rozhodnout krajská konference ČSSD. V rozhovoru pro BBC ale Paroubek řekl, že by v čele kandidátky rád viděl nynějšího ministra vnitra Františka Bublana, protože je u veřejnosti populárnější.

JAN MLÁDEK (45)

bývalý dlouholetý náměstek resortu financí a ekonomický expert ČSSD ministerskou nabídku jednou odmítl. V létě 2004 se spekulovalo o tom, že by mohl být ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Stanislava Grosse. Je členem sněmovního rozpočtového výboru.

Od konce května je staronovým poradcem premiéra Jiřího Paroubka. Na stejném místě působil už za vlády Grosse. Mládek je absolventem fakulty řízení Vysoké školy ekonomické v Praze. V letech 1984 až 1990 působil v Prognostickém ústavu ČSAV jako aspirant, později jako vědecký pracovník. Poradcem a náměstkem ministra hospodářství ČSFR byl v období 1991 až 1992.

Jako vědecký pracovník pro Středoevropskou universitu v Praze byl Mládek zaměstnán v letech 1992 až 1997, funkci ředitele Českého institutu aplikované ekonomie vykonával v období 1994 až 1998. Na Úřad vlády ČR nastoupil v roce 1998 a působil zde ve funkci náměstka místopředsedy vlády pro hospodářskou politiku. Mládek byl v období 1987 až 1989 členem KSČ. Od roku 1995 je členem ČSSD. Poslancem je od roku 2002.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Kocourek: Selhali úředníci Pozemkového fondu

Občanští demokraté ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně ústy svého místopředsedy a pražského primátora Pavla Béma znovu vyzvali ministra zemědělství...

PF: kraj ostrouhal, pozemek získal spekulant

Vedení Jihomoravského kraje zřejmě podá trestní oznámení na postup Pozemkového fondu ČR (PF) kvůli sporům o pozemky u střední zahradnické školy v Brně. Půdu...

Paroubek: lídrem Bublan, ne Zgarbu

Někteří lidé z premiérova okolí naléhají, aby se premiér Jiří Paroubek zbavil ministra zemědělství Petra Zgarby. Sázejí přitom na to, že již v minulosti...

Výběr článků

Načítám