Hlavní obsah

Kühnl nabídl Rumsfeldovi výsadkáře do Afghánistánu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Skupina českých výsadkářů z Prostějova by mohla být příští rok znovu nasazena do bojů proti zbytkům Tálibánu a al-Kájdy v afghánských horách, stejně jako tomu bylo před dvěma roky. Jednotku 120 speciálně vyškolených mužů nabídl ve čtvrtek ministr obrany Karel Kühnl při jednání ve Washingtonu se svým protějškem Donaldem Rumsfeldem.

Článek

Podle svých slov mu sdělil, že 601. speciální jednotka z Prostějova je znovu připravena. "Samozřejmě jsem ho informoval i o tom, že to nerozhoduje ministr obrany, ale že musí připravit návrh do vlády, která to musí předložit parlamentu," uvedl Kühnl. Dodal, že vyslání mise vládě navrhne.

Vláda přitom nedávno schválila seznam zahraničních misí na příští rok na návrh Kühnlova úřadu. O tom, zda a kolik vojáků do krizových oblastí nakonec vyrazí, musí ještě rozhodnout poslanci a senátoři. Podle plánu by mělo do Afghánistánu odjet příští rok až stovka českých vojáků do mise NATO. V Iráku by měla dále působit stovka vojenských policistů, kteří tam nyní cvičí místní policisty.

V Kosovu je a mělo by být okolo 600 českých vojáků, kteří zde působí i jako velící tým mnohonárodní brigády Střed KFOR. Další stovka vojáků pomáhá se stabilizací Bosny.

Rumsfeld ocenil českou účast v misích NATO. "Řekl jsem díky panu ministrovi za spolupráci v Afghánistánu a Iráku," řekl novinářům po schůzce v Pentagonu. Dodal, že také vyjádřil respekt za českou pomoc po hurikánu Katrina, který koncem srpna zasáhl jih USA.

Slíbili pomoc s prodejem Věry

Český ministr se ve čtvrtek ve Washingtonu setkal i s prvním náměstkem ministryně zahraničí Robertem Zoellickem, s kterým stejně jako s Rumsfeldem mluvil o pomoci USA při prodeji českého radiolokátoru Věra a o zrušení vízové povinnosti českých občanů při cestách do USA.

"Američané jeden radiolokátor koupili a nyní ho testují. Slíbili, že po testech pomohou v této věci, abychom měli větší šanci toto unikátní zařízení prodat," uvedl Kühnl. Podle něj by možnými kupci mohly být nové členské státy NATO či země, které nespadají do kategorie nepřátelské či podezřelé.

Američané minulý rok překazili vývoz radaru do Číny. Ministerstva obrany i zahraničí USA jsou podle Kühnla zajedno, že otázka víz by se měla v co nejbližší době vyřešit ve prospěch ČR, hlavně proto, že jde o spojeneckou zemi.

"Problém ale je, že v USA o tom rozhoduje Kongres, proto bychom měli být aktivnější vůči členům Kongresu, a to i za pomoci krajanů, s kterými jsme o této otázce hovořili." Ministr se na své cestě po USA v úterý setkal s krajany v Texasu. Odtud zamířil na americkou námořní základnu v Norfolku, kde se ve středu setkal s představiteli Spojeneckého velení pro transformaci NATO a na základně s nimi oslavil státní svátek ČR. Ministr si zde prohlédl i letadlovou loď USS Truman.

Reklama

Výběr článků

Načítám