Hlavní obsah

STEM: V rodinné politice lidé věří Sobotkovi z ČSSD

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rodinnou politiku státu by nejvíce lidí svěřilo úřadujícímu předsedovi soc. dem. a ministru financí Bohuslavu Sobotkovi. Následuje šéf lidovců Miroslav Kalousek. Vyplývá to z pondělního exkluzivního výzkumu agentury STEM pro Právo na téma sociální politiky státu.

Článek

Dotázaní se rozhodovali mezi předsedy čtyř nejvýznamnějších stran. Odpovědi však nekopírují volební preference. Na otázku, kterému politikovi by svěřili úkol zabývat se otázkami rodiny a rodinné politiky státu, odpověděla třetina (33 %) respondentů, že by to byl Bohuslav Sobotka.

Kalouska zmínilo 27 procent, na třetím místě skončil předseda občanských demokratů Mirek Topolánek (21 %), poslední příčka patří šéfovi komunistů Vojtěchu Filipovi (19 %).

"Při výběru vhodného politika se ukazuje jako významný faktor věk. Lidé nad 60 let častěji vybírali Vojtěcha Filipa a Miroslava Kalouska. Naopak lidé ve věku 18-29 let Mirka Topolánka a Bohuslava Sobotku," komentovali výsledky autoři výzkumu s tím, že však Kalouskova a Sobotkova pozice je ve všech věkových skupinách relativně vyrovnaná.

U všech politiků platí, že je v otázce sociálních věcí preferují voliči vlastních stran. Největší důvěře se u "svých" těší Sobotka (80 %), následují Kalousek a Grebeníček (v obou případech 77 %) a Topolánek (60 %).

"Vláda se rodině nevěnuje"

Ne příliš dobrou vizitku vystavil průzkum vládě. Podle těsné většiny (51 %) kabinet otázkám rodiny a rodinné politiky nevěnuje dostatečnou pozornost. Kladně vládu hodnotilo 22 procent a 27 procent nedokázalo odpovědět.

"Nejkritičtější vůči vládě jsou v tomto ohledu sympatizanti KSČM - dvě třetiny z nich odpovídaly záporně. Nadpoloviční většinou převládlo negativní hodnocení také mezi sympatizanty KDU-ČSL a ODS," uvedl STEM. Nejlépe vláda obstála u voličů ČSSD, z nichž se kladně vyslovila pětina (20 %).

Na otázku, zda se osobně zajímají o státní koncepci rodinné politiky, odpovědělo kladně 51 procent a záporně 49 procent. Častěji se takto vyjádřily ženy (57 %) než muži (43 %). Průzkum se uskutečnil od 12. do 13. října mezi 667 respondenty.

Vláda nedávno schválila Koncepci rodinné politiky, která jako námět k diskusi uvádí znovuzavedení plošných přídavků na děti, další zvýšení rodičovského příspěvku či větší zapojení otců do péče o děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám