Hlavní obsah

Topolánek se obává Rathova útoku na ODS

Právo, luk, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek se obává, že možný příští ministr zdravotnictví David Rath zaútočí na krajské nemocnice a tím i na ODS, jejíž představitelé šéfují hejtmanstvím.

Článek

Topolánek ve středu na dotaz Práva varoval, že Rath bude mít tendenci "zničit pojišťovnický systém, případně by mohl uvalit na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu nucenou správu, chtěl by se zbavit ředitelky, která jediná brzdí expanzi ministerstva zdravotnictví a jeho vyhlášek. Může existovat útok na krajské nemocnice, bude chtít dokázat, že ODS neumí spravovat krajskou zdravotní péči."

Topolánek označil zdravotnictví za oblast, které jako první hrozí kolaps. K odvolání Emmerové poznamenal: "To, že Milada Emmerová byla neúnosná jako ministryně, je jedna věc. To, že oznámení šesti náměstků, že jsou ochotni podat rezignaci, je namířeno spíše proti Rathovi než proti Emmerové, je také evidentní."

ODS má své zástupce v dozorčí radě VZP. Topolánek na dotaz, zda jeho strana cítí spoluzodpovědnost za fungování pojišťovny, odpověděl: "Že VZP má rezervy v hospodaření, je pravda, ale jestliže něco poškozuje celý zdravotní systém prostřednictvím zdravotní pojišťovny, jsou to právě úhradové vyhlášky a některá opatření, která v systému generují ztrátu." Topolánek podle svých slov neříká, že je VZP ve všem absolutně nevinně, ale nikdo podle něj neumí vyplatit víc peněz, než vybere.

Politici nevěří, že výměna problémy vyřeší

Představitelé stran konkurujících soc. dem. nevěří, že by rozhodnutí vyměnit ministryni Miladu Emmerovou vyřešilo problémy zdravotnictví. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek uvedl, že nemůže komentovat premiérovo právo měnit ministry. "Dovolím si však poznamenat, že personální změna nemůže vyřešit situaci ve zdravotnictví, to mohou pouze hluboké systémové změny. Ty jsou soc. dem. zablokovány, takže těch dalších osm měsíců může budoucí ministr věrohodně předstírat, že něco řeší, ale nevyřeší vůbec nic," uvedl Kalousek.

Když se šéf lidovců ve Sněmovně setkal s premiérem, podle informací Práva mu vyčetl, že jej o odvolání ministryně neinformoval. Premiér na to reagoval: "Už jste jako pan prezident, chcete o všem být informováni dopředu."

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že ho odvolání Emmerové mrzí a nevěří tomu, že povede ke stabilizaci resortu. "Nevnímal jsem nabídnutou rezignaci náměstků na svou funkci jako důvod pro odvolání paní ministryně," řekl Právu Filip.

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Lucie Talmanová (ODS) Právu řekla, že premiér měl Emmerovou odvolat již před půl rokem, kdy byl ještě čas v resortu něco udělat. "Dnes pouhá personální změna situaci nevyřeší," uvedla Talmanová. Nevěří, že by David Rath mohl pomoci. "Naše zdravotnictví je v krizi, v této chvíli bych předpokládala, že se stane ministrem krizový manažer. Pan doktor Rath dokáže krize vyvolávat, nikoli však řešit," podotkla.

Šéf Unie svobody a ministr spravedlnosti Pavel Němec nechtěl odvolání komentovat. Na dotaz, zda si myslí, že obměna ministrů k něčemu povede, uvedl: "Pouze doufám, že ten, kdo bude novým ministrem či ministryní, se bude chovat ve vládě kolegiálně a zapadne do kolektivu."

Reklama

Související články

Emmerovou zastoupí Škromach

Prezident Václav Klaus ve středu odpoledne na návrh premiéra odvolal ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou (ČSSD). Prozatímním šéfem resortu bude podle...

Výběr článků

Načítám